Με ισχυρά “όπλα” αλλά και αδύναμα σημεία μπαίνουν στη “μάχη” των stress tests, αμέσως μετά τις εορτές.

Οι έλεγχοι αντοχής των κεφαλαίων, με βάση δύο κύρια ενδεχόμενα, διεξάγονται κάθε δύο χρόνια από την Ευρωπαική Τραπεζική Αρχή και την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, με αυτούς του 2020 να θεωρούνται ορόσημο γενικά για το ευρω-σύστημα, ειδικότερα δε για το εγχώριο banking. Η σχετική διαδικασία θα είναι σε εξέλιξη, σε όλη την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου με τα αποτελέσματα να υπολογίζεται, πως θα γίνουν γνωστά, αρχές Ιουλίου.

To ότι ξεκινά, από την περίοδο των Φώτων, προφανώς και δεν έχει την σημασία του. Στην τραπεζική πιάτσα δεν περιμένουν να εμφανιστούν…ξωτικά.

Για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και ανάλογα με την έκβαση των ελέγχων θα φανεί εάν θα συνεχίσει, όπως πορεύεται από το 2017 μέχρι σήμερα ή θα χρειαστεί κάποιος συστημικός όμιλος να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για την κεφαλαιακή ενδυνάμωση/θωράκιση του, σε βάθος εύλογου διαστήματος 2-3ετίας.

Εθνική, Alpha Bank, Εurobank και Πειραιώς, ξεκινούν με ένα πολύ ισχυρό πλεονέκτημα- τους υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας- με ένα σημαντικό μειονέκτημα- τους δείκτες καθυστερήσεως- και έναν “άγνωστο Χ”¨- τα κόκκινα δάνεια.

Στα συν του κλάδου η αυστηρή εποπτεία και ο τακτικός έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος, που βάσει της, μέχρι τώρα, εικόνας που διαμορφώνεται να εξασφαλίζει το Ο.Κ της ΕΒΑ και το “πράσινο φως” της ΕΚΤ. Εικόνα, που σχηματίζεται σύμφωνα με τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου/εννεαμήνου, τα αποτελέσματα των, μέχρι τώρα, ενεργειών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων και τις εκτιμήσεις των διοικήσεων των τραπεζών σε συνδυασμό με τις προβλέψεις των ξένων επενδυτικών οίκων.

Η γενικότερη εικόνα, όπως αυτή αναλύθηκε από τους έλληνες τραπεζίτες σε επικεφαλής και εκπροσώπους funds, στην διάρκεια των εκδηλώσεων της Capital Link, στη Νέα Υόρκη ήταν επιγραμματικά “…το ελληνικό banknig φαίνεται, πως θα περάσει την δοκιμασία των ελέγχων αντοχής, αλλά η σχετική διαδικασία δεν θα είναι…περίπατος. Στο διάστημα, που θα ακολουθήσει, πιθανότατα, θα απαιτηθούν διορθωτικές/συμπληρωματικές κινήσεις…” σύμφωνα με ανεπίσημο σχόλιο διευθύνοντος συμβούλου συστημικής τράπεζας.

Ανάλογη εικόνα, μεταφέρουν σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις υψηλόβαθμα στελέχη της ΤτΕ, τα οποία αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία και προσοχή στην διαχείριση, εκκαθάριση και δραστική μείωση των NPLs/NPEs. Αυτό γιατί σύμφωνα με όσα έχει προτρέψει και ο Ελληνας πρωθυπουργός οι τράπεζες θα πρέπει να “τρέξουν” την διαδικασία μείωσης με ρυθμούς ταχύτερους προκειμένου να επιτύχουν αποτέλεσμα ακόμη καλύτερο από αυτό που έχουν δεσμευθεί στην Κεντρική Τράπεζα και τον Εποπτικό Μηχανισμό. Η ανάγκη της οικονομίας για επαναχρηματοδότηση της, για εκκαθάριση του προβληματικού επιχειρείν και την στροφή προς την θετική πιστωτική επέκταση θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες, ακόμη και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.  Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ίσως χρειαστεί να επισπευσθούν οι τιτλοποιήσεις προκειμένου να επιτευχθεί η υπέρβαση του ορίου φερεγγυότητας και με το ακραίο (adverse) σενάριο.

Σύμφωνα με το πλαίσιο, που έχει ορίσει η ΕΒΑ με το βασικό σενάριο θα πρέπει τα εποπτικά κεφάλαια (με βάση το Pillar 1) να ξεπερνούν το 4,5% και με το ακραίο (Pillar 2) να υπερβαίνουν το όριο του 8%. Ορια και προυποθέσεις, όπως ορίζονται (Βασιλεία ΙΙ και ΙΙΙ) αποσκοπούν στην πληρέστερη απεικόνιση των αναλαμβανόμενων κινδύνων από τα πιστωτικά ιδρύματα και στη σύνθεση των κεφαλαιακών με τους κινδύνους αυτούς. Παράλληλα θα πρέπει να πληρούνται κανονιστικά πρότυπα, που αφορούν στην κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα των τραπεζών.

Το όριο του βασικού σεναρίου το υπερβαίνουν, άνετα, και οι τέσσερεις συστημικοί όμιλοι, όπως και αυτό του ακραίου.

Ωστόσο θα πρέπει στην διάρκεια της διαδικασίας να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αρκετά πάνω από το μέσο ευρωπαικό (όλες οι εκτιμήσεις, από ΔΝΤ μέχρι Κομισιόν και ΤτΕ, βλέπουν από 1,8% έως 2,3% για την ελληνική οικονομία, το 2020), ο ρυθμός επιστροφής κεφαλαίων/καταθέσεων στα τραπεζικά ταμεία, η βελτίωση ποιοτικών στοιχείων ενεργητικού.

Προς αυτή την κατεύθυνση εκ των ων ουκ άνευ προυπόθεση η δραστική μείωση των NPEs, καθώς το τεράστιο βάρος τους καταναλώνει πόρους και μειώνει πόρους και κεφάλαια, παράμετρος που αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα στις εκθέσεις όλων ανεξαιρέτως των ξένων επενδυτικών οίκων.

Το…κλειδί για το πιστωτικό σύστημα δεν είναι τόσο στο αν θα χρειαστεί να αυξηθούν τα κεφάλαια των τραπεζών, προκειμένου να καλυφθούν οι ζημιές που γεννώνται από την διαδικασία εξυγίανσης όσο η ευχέρεια να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες δίχως την αυστηρή εποπτεία της Φρανκφούρτης αλλά στην βάση των προτεραιοτήτων τους, των αναγκών τους αλλά και των συνθηκών, που θα επικρατούν στις διεθνείς αγορές το “¨πονηρό” 2020 (τον Νοέμβριο είναι προγραμματισμένες οι εκλογές στις ΗΠΑ).

Ο σχεδιασμός των τραπεζιτών στοχεύει μεν στην επιτυχή έκβαση των ασκήσεων προσομείωσης του 2020 ωστόσο “¨βλέπει” στους ελέγχους του 2022, προκειμένου οι δείκτες καθυστερήσεως να έχουν υποχωρήσει χαμηλότερα του 10%, εξασφαλίζοντας έτσι το “¨διαβατήριο” για την ένταξη στην υπό δημιουργία πανευρωπαική τραπεζική ένωση.

Οι τράπεζες θα ξεκινήσουν την διαδικασία των stress tests, από καλύτερη βάση σε σχέση με αυτά του 2018.

Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, για την χρήση του 2019, εκτιμάται πως θα είναι λίγο καλύτεροι σε σχέση με του 2017. Με τον δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων στο 16,50% (στο 16,30% στους ελέγχους του 2018), τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειωμένο κατά 8% με 9% σε σχέση με το 48,70% (του 2017) και τις μακροοικονομικές προοπτικές (ΑΕΠ, αγορά ακινήτων) να δίνουν- μέχρι τώρα- το pass και με το adverse scenario.

Η προειδοποίηση Στουρνάρα…

Τις ενθαρρυντικές ενδείξεις και στοιχεία έρχεται να αναδείξει ο διοικητής της ΤτΕ, αλλά με τον Γιάννη Στουρνάρα να αναγνωρίζει και προειδοποιεί για κινδύνους που θα πρέπει να προβλεφθούν και αποφευχθούν.

Στην Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που δόθηκε στην δημοσιότητα (την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου) διαπιστώνεται, μεν, η βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, καθώς διαμορφώνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, πλην όμως για να ενισχυθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, απαιτείται κατ΄ αρχήν, μία ολιστική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων. Η ουσία είναι, πως εάν δεν υπάρξει μεταβολή της υφιστάμενης κατάστασης, τα μεγέθη και η σύνθεση/ποιότητα της κερδοφορίας των τραπεζών δεν θα μπορέσουν εύκολα να βελτιωθούν, δεδομένου του πεπερασμένου περιθωρίου περιορισμού του λειτουργικού κόστους.

Προειδοποίηση, που συνάδει με την πάγια θέση του κ. Στουρνάρα, πως το “σχέδιο Ηρακλής” αναμφίβολα συνιστά ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της μείωσης των NPLs, πλην όμως δεν επαρκεί από μόνο του, θέση με την οποία συμφωνεί και η ΕΚΤ.

Αδύναμο στοιχείο στους τραπεζικούς ισολογισμούς είναι η σύνθεση των ιδίων κεφαλαίων, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό αποτελείται από τον αναβαλλόμενο φόρο. Το υψηλό ποσοστό (στο 60% ) λειτουργεί σαν τροχοπέδη στη μείωση των NPLs, με επίπτωση στην καθαρή κερδοφορία των τραπεζών.

…και το “σχέδιο Ηρακλής”.

Με ήσσονος σημασίας παρατηρήσεις για επί μέρους διορθώσεις και διευκρινίσεις απάντησε η ΕΚΤ στην τελική πρόταση της Αθήνας, που πρόσφατα υπέβαλε το “σχέδιο Ηρακλής” εκ νέου σε Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες.

Διαφορά, μέχρι και την τελευταία στιγμή παρέμενε ο βαθμός φερεγγυότητας των κρατικών εγγυήσεων, που θα παράσχει το ελληνικό Δημόσιο, για την τιτλοποίηση NPEs, ύψους έως 30 δισ.

Διαφορά, που συνίσταται στον αντικρουόμενο ορισμό, πως ο βαθμός είναι απόλυτος (σε ποσοστό) άρα τα 9 δισ. καλύψεων είναι καθαρά (δλδ 9 δισ.) αλλά και μίας ασαφούς αναφοράς, πως οι εγγυήσεις που παρέχονται θα πρέπει να δίνονται από χώρα, που αξιολογείται ως “επενδύσιμου βαθμού” , το λεγόμενο investement grade, που δεν έχει η ελληνική οικονομία.

…………….

ΠΗΓΗ: XRIMA WEEK, 17/12/2019

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ