Στο ναδίρ, πέρυσι, με την χειρότερη επίδοση, διεθνώς, στο ζενίθ, φέτος, με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία θετική μεταβολή, διεθνώς αποτελεί ένα από τα στοιχήματα, του προσεχούς έτους, για τα funds που επενδύουν σε αναπτυσσόμενες αγορές.

Δεδομένου, ότι τα πανίσχυρα επενδυτικά χαρτοφυλάκια τοποθετούν περισσότερο από το 70% των κεφαλαίων τους, μέχρι τα τέλη Μαρτίου το πιθανότερο είναι, πως η πορεία του ΧΑ θα κριθεί- σε σημαντικό βαθμό- από την στάση των ξένων διαχειριστών.

Θα είναι επενδυτικά φιλικό το πρώτο τρίμηνο στις διεθνείς αγορές; θα προχωρά στην υλοποίηση βασικών μεταρρυθμίσεων η Αθήνα; είναι δύο κύρια ερωτήματα του…ενός εκατομμυρίου.

Εκτός η πορεία των αγορών, θα έχει ως ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, τον Νοέμβριο του 2ο2ο, με τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει στα “όπλα” του, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (συνεχίζεται ο μεγαλύτερος σε διάρκεια και αποδόσεις ανοδικός κύκλος, στην ιστορία της Wall Street), τα αμερικανικά επιτόκια/ομόλογα, την υπερίσχυση του έναντι της κινεζικής οικονομίας και την ενίσχυση της παραγωγής στις ΗΠΑ. Ενα είναι το σίγουρο, ο Τραμπ, θα ήθελε να πάει στις εκλογές του Νοεμβρίου χωρίς σημαντικές αναταράξεις στην Wall Street.

Ετερος παράγων επηρεασμού της τάσης, διεθνώς, συνακόλουθα του ελληνικού χρηματιστηρίου η πορεία της Ευρώπης, στην πρώτη χρονιά θητείας της Κριστίν Λαγκάρντ να υλοποιεί ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που δεν αρκεί για να ενισχυθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωπαικής οικονομίας, με ερωτηματικό την Γερμανία, τις εξελίξεις στις σχέσεις Λονδίνου- Βρυξελλών και των stress tests της ΕΒΑ για το eurobanking.

Με την υπόθεση, πως το κλίμα εκτός δεν θα διαφοροποιηθεί δραματικά, σε σχέση με φέτος, τότε εντός η πορεία του ΧΑ θα διαμορφωθεί, με βάση εγγενείς παραμέτρους,

– την πορεία του τραπεζικού κλάδου,

– το περιθώριο των επιχειρηματικών ομίλων-ατμομηχανών της οικονομίας- να διατηρήσουν (ή και αυξήσουν) τα αποτελέσματα τους,

– την αξιοποίηση, των όποιων ευνοικών φορο-ρυθμίσεων,

– την υλοποίηση 2-3 μεγάλων projects, ικανών να προσελκύσουν “φρέσκο επενδυτικό χρήμα”,

– την επίτευξη κλαδικών deals, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν “¨εθνικούς πρωταθλητές” και τέλος

– την συνέχιση κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων, που αρέσουν στις αγορές.

Στο ξεκίνημα του νέου έτους και ανάλογα με το όποιο αποτέλεσμα, στον τραπεζικό κλάδο και στα μέτωπα του Ελληνικού και της ΔΕΗ θα κριθεί εάν τα funds θα αυξήσουν ή μειώσουν τις υπάρχουσες θέσεις τους, που ανέρχονται στα 38 δισ.

Κλάδος, με τη μεγαλύτερη απόδοση διεθνώς ο τραπεζικός “¨μετρά” 95% , για το 2019, ωστόσο το ποσοστό που ανακτά από την δραματική πτώση του, από τα υψηλά Σεπτεμβρίου 2007, είναι πολύ μικρό. Ενδεικτικό το ότι- τότε- η χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής ήταν στα 16 δισ., ενώ- τώρα- παρά το καλό φετεινό αποτέλεσμα και των 4 συστημικών ομίλων, συνολικά δεν ξεπερνά καν τα 10 δισ,

Ομως ο κλάδος είναι κλειδί της πορείας των δεικτών, καθώς η “βαρύτητα στάθμισης” στην διαμόρφωση του FTSE25 φτάνει το 25%, ενδεικτικό της ρηχότητας του χρηματιστηρίου, τα δε περιθώρια υπεραπόδοσης του διψήφια εάν είναι αποτελεσματικό το σχέδιο Ηρακλής, εάν παράξουν λειτουργική κερδοφορία, εάν περάσουν επιτυχώς τις ασκήσεις προσομοίωσης, τον Ιούλιο του 2ο2ο και με την προυπόθεση πως αντλήσουν “φρέσκα κεφάλαια” .

Παράλληλα η θέση των 4 θα μπορούσε να ενισχυθεί (ή αδυνατίσει) ανάλογα με την πορεία των επιτοκίων, των ομολόγων, του ενδεχόμενου αναβαθμίσεων τους και ένταξη τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που υλοποιεί ήδη η ΕΚΤ.

Ωστόσο τα funds έχουν αναλογικά το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων τους σε μία συγκεκριμένη ομάδα 10+5 μετοχών/εισηγμένων με τις πρώτες να ξεπερνούν το όριο-κριτήριο χρηματιστηριακής αξίας, μεγαλύτερης του ενός δισ. και με τις δεύτερες να συμπληρώνουν το “καλάθι”

εταιρειών που διανέμουν (την τελευταία 5ετία) μερισματική απόδοση, υψηλότερη του ευρωπαικού μέσου όρου. Ενδεικτικό το ότι για φέτος θα δοθούν 2,4 δισ., απόρροια της σταθερής κερδοφορίας τους, με τους 10 ομίλους-πρωταθλητές να μοιράζουν πάνω από το 90% των κεφαλαίων. Coca Cola, OTE, OΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Jumbo, Motor Oil, Prodea, TITANc, Mytilineos και Lamda Development οι 10 όμιλοι του club των billionaires και ΑΕGEAN, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Sarantis, EXAE και ΟΛΠ να συμπληρώνουν την 15άδα των πιο γενναιόδωρων στην επιστροφή μεγάλου μέρους των κερδών στους μετόχους/επενδυτές.

Η πορεία των blue chips το 2ο2ο, θα εξαρτηθεί από την δυνατότητα τους να διατηρήσουν ή και αυξήσουν την λειτουργική κερδοφορία τους, μειώσουν υποχρεώσεις και κόστος χρήματος, αξιοποιήσουν τις φορο-ελαφρύνσεις.

Με βάση τα αποτελέσματα 9μηνου, των 43 εισηγμένων που διανέμουν μέρισμα εκτιμάται πως υπάρχει περιθώριο ενίσχυσης της λειτουργικής κερδοφορίας τους, κατά 9%, κατά μέσο όρο, που είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό.

………………….

ΠΗΓΗ XRIMA WEEK, 17/12/2019

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ