Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με μία λιτή ανάρτηση μέσω Twitter, ανακοίνωσε την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης στη Βόρεια Συρία.

«Πηγή Ειρήνης», η κωδική ονομασία της επιχείρησης αυτής. Οι αντιδράσεις δεν άργησαν να έρθουν, από τους ηγέτες της Ευρώπης, μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το μήνυμα είναι ένα. Η επιχείρηση αυτή πρόκειται να δημιουργήσει μια κατάσταση αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

Όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, και αυτόπτες μάρτυρες στην περιοχή, ο αριθμός των νεκρών Σύρων ή Κούρδων, από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς ανέρχεται σε έντεκα, εκ των οποίων τρεις μαχητές των SDF, και των τραυματιών σε 16.

Σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ, ο αριθμός των στρατιωτών που αναμένεται να συμμετέχουν στην πρώτη φάση της επιχείρησης ανέρχεται στους 18.000. Στόχος της Τουρκίας, η προστασία των νοτίων συνόρων της, αλλά και η δημιουργία μίας ασφαλούς ζώνης, στην οποία θα εγκατασταθούν Σύροι πρόσφυγες, μακριά από τον φόβο της τρομοκρατίας.

Στον απόηχο όλων αυτών των ενεργειών η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μοντσαλίν ζητεί την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την τουρκική εισβολή στη Συρία.