Πλατιά χαμόγελα, μαζί με κρεατομεζέδες και ρακή, μοίραζε πριν λίγες μέρες στην Food Expo, ο Κωσταντίνος Δομαζάκης, εκ των ιδρυτών και διευθύνων σύμβουλος της Creta Farm. 

Η αλήθεια είναι ότι είχε πολλούς λόγους για να είναι χαρούμενος. Τον έναν από αυτούς ωστόσο τον πληροφορηθήκαμε μόλις χθες και αφορά μία ακόμη αναδιάρθρωση των δανείων της εταιρείας, με σημαντική μείωση επιτοκίου. Οι άλλοι λόγοι; Οι προσδοκίες που δημιουργεί η δυναμική είσοδος στην αγορά των ψητοπωλείων και κυρίως του γύρου, που σήμερα εκτιμάται περί 1,1 δισ. ευρώ, αλλά και η είσοδος της επόμενης γενιάς στην εταιρεία, με την κόρη του κ. Δομαζάκη, Ελένη, να έχει αναλάβει πρόσφατα το τμήμα δημοσίων σχέσεων.

Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού, οι τελικές υπογραφές έπεσαν χθες και αφορά στο δανεισμό του ομίλου που έχει συναφθεί με τις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Eurobank Ergasias και Alpha Bank, όπως και τις θυγατρικές τους εταιρείες (factoring & leasing) και περιλαμβάνει τα κοινοπρακτικά δάνεια της εταιρείας, τα διμερή δάνεια του ομίλου, τις χρηματοδοτήσεις factoring και leasing.

Η συμφωνία περιλαμβάνει ευμενέστερους -σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία- χρηματοοικονομικούς όρους για τον όμιλο, όπως σημαντική μείωση επιτοκίου για το σύνολο των ανωτέρω χρηματοδοτήσεων και μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους του κεφαλαίου στο τέλος της 4ετίας (balloon payment) για όλες τις μορφές χρηματοδοτήσεων του ομίλου.

Η ρύθμιση αυτή αποτελεί μεγάλη ανάσα για τον όμιλο, καθώς διασφαλίζει την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδιασμών του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ειδικότερα τη στιγμή που στρατηγικά εισέρχεται σε νέες κατηγορίες τροφίμων.

Σε ό,τι αφορά τα νέα προϊόντα, ο κ. Δομαζάκης έδωσε το παρόν στην Food Expo, για να παρουσιάσει ο ίδιος στους συνεργάτες της εταιρείας την εξέλιξη του φρέσκου κρέατος «Εν Ελλάδι» σε «Εν Ελλάδι 2» με σημαντική  διαφοροποίηση τόσο στη γεύση όσο και στο άρωμα.

Με το κρέας αυτό η Creta Farm, μετά την πρόσφατη είσοδο στην αγορά επώνυμου χοιρινού νωπού κρέατος ειδικής εκτροφής (μια αγορά που επίσης αποτιμάται άνω του 1 δισ. ευρώ), πραγματοποιεί ταυτόχρονη είσοδο και στην κατηγορία του γύρου και για πρώτη φορά ο καταναλωτής θα συναντήσει επώνυμο ελληνικό χοιρινό κρέας σε ψητοπωλεία.

Με την κίνηση αυτή οι αδελφοί Δομαζάκη πέρα από την αγορά αλλαντικών (μεγέθους περίπου 500 εκ. €), όπου η εταιρεία κατέχει εδραιωμένη ηγετική θέση, εισέρχονται και στην αγορά φρέσκου χοιρινού κρέατος και προϊόντων κρέατος για το ψητοπωλείο (μεγέθους συνολικά περίπου 2 δισ. €).

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η χθεσινή συμφωνία έρχεται να συμπληρώσει τη θετική απόδοση του ομίλου στη χρήση 2017 τόσο από πλευράς κύκλου εργασιών όσο και EBITDA. Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν την 30η Απριλίου, ημερομηνία ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων.