Mέσα στον ορυμαγδό των αρνητικών νέων και εξελίξεων για την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ήρθε η χθεσινή ανοδική αντίδραση της μετοχής για να διασκεδάσει, εν μέρει, τις εντυπώσεις.

Τη διαβεβαίωση ότι «θα έχουμε ρεύμα το 2020» έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «η ΔΕΗ δεν θα καταρρεύσει». Μιλώντας στο συνέδριο για την ενεργειακή μετάβαση που διοργανώνει στην Αθήνα η οργάνωση Hellenic Association for Energy Economics, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η ρευστότητα της επιχείρησης είναι διασφαλισμένη, ενώ απέκλεισε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων

  • Σε μία δύσκολη χρηματιστηριακή συνεδρίαση, που για τις 24 από τις 25 μετοχές του “μεγάλου δείκτη” οι πωλητές είχαν επιθετικότερο ή λιγότερο επιθετικό ρόλο με τις απώλειες για πλειάδα blue chips να ξεπερνούν αυτές του δείκτη ήταν η μετοχή της ΔΕΗ η μόνη εξαίρεση, με θετικό πρόσημο. 
    Από τις 10.55΄ και μετά που η μετοχή “πέρασε” σε θετικό έδαφος παρέμεινε μέχρι και το κλείσιμο σε αυτό για να διαμορφωθεί τελικά στα 1,34€ οριακά κοντά στο υψηλό ημέρας των 1,345 ευρώ. Με συναλλαγές 651.864 μετοχών, αξίας 861.569 ευρώ.

Στο +1,98% το πρόσημο ξεχώρισε εκκωφαντικά σε ένα…βαθύ κόκκινο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Και μία παρατήρηση για όσους άθελα (ή και ηθελημένα )…ξεχνούν μία λεπτομέρεια:

Στην αποτίμηση της ΔΕΗ (των 310,88 εκατ. €) ας συνεκτιμάται αυτή του ΑΔΜΗΕ (στα 391,15 εκατ.€).

O πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης ανακοίνωσε ότιθα δημιουργήσει δύο οχήματα ειδικού σκοπού, στα οποία οι καθυστερούμενες οφειλές θα χρησιμοποιηθούν ως εχέγγυο για δανεισμό μέσω έκδοσης εταιρικών ομολόγων.

Το πρώτο ειδικό όχημα SPV θα χειριστεί χρέη όπου η καθυστέρηση ξεπερνά τις 90 ημέρες. Η ΔΕΗ εκτιμά πως θα μπορέσει να αντλήσει 25 λεπτά του ευρώ για κάθε ευρώ οφειλής. Το δεύτερο όχημα SPV θα αναλάβει χρέη με καθυστέρηση κάτω των 60 ημερών, από τα οποία θα είναι δυνατό να αντληθούν περισσότερα χρήματα.

Με αυτά τα δεδομένα η ΔΕΗ στοχεύει να αντλήσει 300 έως 500 εκατομμύρια ευρώ…