Ωφελημένος θα βγει ο Ευρωπαϊκός Νότος από το νέο γύρο φθηνής χρηματοδότησης της ΕΚΤ, σύμφωνα με τον Fitch.

O οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι θα μειώσει τα ρίσκα χρηματοδότησης για τις ιταλικές τράπεζες και θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στις ισπανικές τράπεζες.

Η Fitch αναμένει ότι οι ιταλικές τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν το TLTRO-III για να αντικαταστήσουν τη χρηματοδότηση από το TLTRO-II, η οποία αρχίζει να ωριμάζει φέτος και ανερχόταν στα 239 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2018. Ωστόσο, η χρήση του TLTRO-III θα είναι μικρότερη από αυτήν του TLTRO-II.

Οι πιο αδύναμες τράπεζες αναμένεται να λάβουν περισσότερο νέα δάνεια από τον μηχανισμό της ΕΚΤ σε σχέση με τα πιο ισχυρά τραπεζικά ιδρύματα.

Όσον αφορά τις ισπανικές τράπεζες, η χρήση του TLTRO-III από τις ισπανικές τράπεζες αναμένεται να είναι πιο ευκαιριακή, έχοντας σαν στόχο να εκμεταλλευτεί τη φθηνή χρηματοδότηση για την τόνωση της κερδοφορίας.

Στις υπόλοιπες δυτικές ευρωπαϊκές αγορές, επισημαίνει η Fitch, η χρήση του TLTRO-III θα είναι κατά κύριο λόγο ευκαιριακή, εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, όπου υπάρχει πιο βαθιά διαρθρωτική ανάγκη δεδομένου του υψηλού κόστους χρηματοδότησης από την αγορά.