γράφει η “ξενοδόχος”
«Πράσινο» άναψε και με τη …βούλα, με απόφαση που δημοσιεύθηκε χθές στη Διαύγεια, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του πρώην Εσπέρια στην Σταδίου, ανοίγοντας το δρόμο για την επαναλειτουργία ενός ξενοδοχείου που έβαλε “λουκέτο” λόγω της κρίσης που έπληξε την ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας στις αρχές αυτής της δεκαετίας.
Η ίδια απόφαση ανοίγει παράλληλα το δρόμο για την είσοδο στην Ελλάδα και της ισραηλινής Fattal, η οποία αναζητούσε εδώ και καιρό την κατάλληλη ευκαιρία για την επέκταση των δραστηριοτήτων της στη χώρα μας, είτε μέσα από μία πολυτελή μονάδα στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας, είτε ακόμη και μέσα από ένα resort σε κάποιον από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Εξ’ ού άλλωστε και το γεγονός ότι πέραν του Esperia, του οποίου τη διαχείριση αναλαμβάνουν για τα επόμενα 30 χρόνια, οι Ισραηλινοί έχουν εξετάσει και άλλες περιπτώσεις ξενοδοχείων σε ελληνική νησιά κι έχουν έρθει, μεταξύ άλλων, πολύ κοντά για την τοποθέτησή τους σε 5άστερο resort της Ρόδου.
Για το πρώην Esperia Hotel πάντως στην οδό Σταδίου, οι Ισραηλινοί θα πρέπει να βάλουν κεφάλαια τουλάχιστον 10,5 εκατ. ευρώ με στόχο τη μετατροπή του σε μονάδα πέντε αστέρων, ενώ από την πλευρά του το διοικητικό συμβούλιο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, «υποχρεούται να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την διασφάλιση της περιουσίας και των συμφερόντων του φορέα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση της κ. Αχτσιόγλου που δημοσιεύθηκε χθές. Η υπουργός ενέκρινε την «απόφαση του δ.σ. του Ε.Φ.Κ.Α. για την μακροχρόνια εκμίσθωση στον όμιλο Fattal Hotels Ltd, με μηνιαίο μίσθωμα 95.833,33 ευρώ και σύμφωνα με τα οριζόμενα στη Νο Γ31/3450/24-9-2018 διακήρυξη διαγωνισμού, του επί των Σταδίου 22 & Εδουάρδου Λω στην Αθήνα ακινήτου, ιδιοκτησίας Ε.Φ.Κ.Α., συνολικού εμβαδού 12.235,52 τ.μ. για χρονικό διάστημα 30 ετών». Για την εκμίσθωση, θα υπογραφεί σχετική σύμβαση μεταξύ του Ε.Φ.Κ.Α. και του ισραηλινού ομίλου.
Ο όμιλος Fattal, με ιδρυτή τον David Fattal, o οποίος ξεκίνησε από πολύ νωρίς στον τομέα της φιλοξενίας τη δεκαετία του ’80 για να ιδρύσει το 1998 τα Fattal Hotels, διαθέτει αυτή την στιγμή στο χαρτοφυλάκιό του πάνω από 190 ξενοδοχεία, με 35.760 δωμάτια και 14.000 εργαζομένους σε 17 χώρες, εκ των οποίων τα 39 στο Ισραήλ. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο όμιλο φιλοξενίας στο Ισραήλ με 16.700 δωμάτια υπό τη διαχείρισή του», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Το 2007 η αλυσίδα αποφάσισε να επεκτείνει περαιτέρω τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη ανοίγοντας το πρώτο της ξενοδοχείο στο Βερολίνο κι εν συνεχεία, σταδιακά, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελβετία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ουγγαρία, η Ιταλία, κ.α.. Το μεγάλο «άλμα» πραγματοποιήθηκε πρίν από μία δεκαετία όταν ο όμιλος προχώρησε σε συμφωνία για την εξαγορά ενός χαρτοφυλακίου 12 ξενοδοχείων στο Ισραήλ, ενώ ισχυρή παρουσία με 45 ξενοδοχεία διαθέτει πλέον και στη Γερμανία. Ο όμιλος διαθέτει παρουσία, μέσω κοινοπρακτικού σχήματος και στην Κύπρο, ενώ στα υπό διαχείριση brands του ομίλου περιλαμβάνονται τα Leonardo, Herods, U Hotels, Hotel Rothschild 22 και NYX Hotels.
Πέραν της Fattal, το ισραηλινό ενδιαφέρον είναι δεδομένο για την ελληνική αγορά είτε πρόκειται για τοποθετήσεις σε οικιστικά ακίνητα (σ.σ. οι Ισραηλινοί είναι πολύ ψηλά στις λίστες των αγοραστών ακινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) είτε ακόμη και σε ξενοδοχεία. Ενδεικτικά, στο στάδιο της στελέχωσης για την πρώτη της μονάδα στην Αθήνα βρίσκεται και η Brown Hotels, η οποία, φέρεται να έχει υπομισθώσει το πρώην ξενοδοχείο La Mirage στην Ομόνοια, το οποίο παραμένει αναξιοποίητο τα τελευταία χρόνια κι είχε μισθωθεί προ διετίας σε Έλληνα επιχειρηματία στο πλαίσιο διαγωνισμού της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων, έχοντας πάει ωστόσο πίσω το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας προς αναζήτηση των απαραίτητων κεφαλαίων για το πλάνο ανακαίνισης. Η Brown Hotels λειτουργεί boutique ξενοδοχεία στο Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ, καθώς και στις Δαλματικές ακτές της Κροατίας.