8 χρόνια και 11 μήνες πέρασαν από την τελευταία φορά που η Ελλάδα εξέδωσε δεκαετές ομόλογο. H δημοπρασία για την κοινοπρακτική έκδοση θα διενεργηθεί στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές. Η εκτίμηση είναι ότι το βιβλίο θα ανοίξει αύριο Τρίτη, με στόχο η άντληση να αγγίξει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ελληνικό δημόσιο έδωσε mandate σε BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan να αναλάβουν την αναδοχή νέου τίτλου αναφοράς (benchmark) 10ετούς ωρίμανσης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το εύρος επιτοκίου εκκίνησης θα είναι στην ζώνη του 4-4,2% με απώτερο στόχο τελικά να διαμορφωθεί κάτω από το 4%. Σημειώνεται ότι σήμερα η απόδοση του 10ετούς (που επί της ουσίας είναι 9ετές) είναι στο 3,63% σε χαμηλό από το 2006.

Η τελευταία φορά που η Ελλάδα προχώρησε στην έκδοση δεκαετούς ομολόγου ήταν στις 11 Μαρτίου 2010, όταν και επί κυβέρνησης Παπανδρέου είχε αντλήσει 5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 6,25%!

Η κυβέρνηση αποβλέπει πρωτίστως στο να διευρυνθεί η καμπύλη για τα ελληνικά ομόλογα με ένα ακόμα benchmark ομόλογο, μετά το 5ετές (προ εβδομάδων) και το 7ετές (πέρυσι το Φεβρουάριο).