Στο 19,67% υποχώρησε τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός στην Τουρκία σε ετήσια βάση, υποχωρώντας κάτω από το 20% για πρώτη φορά από τον Αύγουστο.

Αιτία αποτελεί η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών των τροφίμων που οφείλεται στην κυβερνητική καμπάνια για την μείωση του κόστους της συγκεκριμένης κατηγορίας προϊόντων.

Σύμφωνα με οικονομολόγους, η υποχώρηση δεν επαρκεί για να οδηγήσει σε άμεση μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, η οποία αναμένεται να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στη συνεδρίασή της την Τετάρτη.

Ο πληθωρισμός είναι βασική ανησυχία για τους φορείς χάραξης πολιτικής, καθώς έχει ανέλθει σε υψηλό 15 ετών ξεπερνώντας το 25% τον Οκτώβριο. Μια υποτίμηση της λίρας έναντι του δολαρίου σχεδόν κατά 30% πέρυσι τροφοδότησε τον πληθωρισμό και οδήγησε σε σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

 

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,16% τον Φεβρουάριο. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 19,9% σε ετήσια βάση από το 20,35% του Ιανουαρίου.

Η λίρα σημείωσε πτώση 0,23% έναντι του δολαρίου στις 5,3905 στις 11:10 ώρα Ελλάδας. Πριν τα στοιχεία, η ισοτιμία της ήταν στις 5,38 λίρες ανά δολάριο.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση άνοιξε κρατικές λαϊκές αγορές στις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, για να καταπολεμήσει αυτό που οι αξιωματούχοι ονομάζουν «τρομοκρατία των τροφίμων», λέγοντας ότι θα τιμωρήσουν όποιον επιχειρεί να διατηρήσει τις τιμές στα ύψη για κερδοσκοπικούς σκοπούς.

Εγγραφείτε δωρεάν στο καθημερινό newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.
Δεν μοιραζόμαστε ή πουλάμε σε τρίτους τα προσωπικά σας δεδομένα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here