Η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει να παίζει και το 2019 πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της ενέργειας, χρηματοδοτώντας τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην κατασκευή ενεργειακών υποδομών και στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εθνική έφτασε το 2018 τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε εγκεκριμένα πιστωτικά όρια στον τομέα της ενέργειας και προγραμματίζει να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της το 2019.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η διοίκηση της τράπεζας για τους επιχειρηματίες του κλάδου της ενέργειας, υπογράμμισε τον στόχο της Εθνικής να στηρίξει κάθε επενδυτική προσπάθεια που συμβάλλει στη διασύνδεση και την ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδας, δυναμώνοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Ο κ. Μυλωνάς αναγνώρισε ως μία από τις βασικές προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας το υψηλό κόστος ενέργειας και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στα δίκτυα διασύνδεσης και στην αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς.
Οι επερχόμενες αυτές αλλαγές θα δημιουργήσουν, όπως είπε, σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της ενέργειας και σε αυτό το πλαίσιο οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να στηρίξουν τις αναγκαίες επενδύσεις για τον ανασχηματισμό του κλάδου.
Ο κ. Μυλωνάς επισήμανε ότι σκοπός της Εθνικής είναι να καταξιωθεί ως «η τράπεζα της Ενέργειας» στην ελληνική αγορά, συνεχίζοντας μία πολιτική που την έχει φέρει στην πρώτη θέση από πλευράς χορηγήσεων στον κλάδο, με μερίδιο αγοράς πάνω από 30%.
Είναι μία πρωτιά, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, που η Εθνική σκοπεύει να την διατηρήσει. Έχοντας τη στρατηγική βούληση και την απαραίτητη τεχνική γνώση, η Εθνική αποτελεί διαχρονικά το βασικό στυλοβάτη σε όλα τα μεγάλα έργα ενέργειας στη χώρα μας, πρόσθεσε.
Μεταξύ άλλων, η Εθνική θα χρηματοδοτήσει το 2019 την κατασκευή της υπεράκτιας πλωτής μονάδας παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και τη διασύνδεση της με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου, καθώς, επίσης, και την πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου για την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.
Η τράπεζα, εκτός από τη σταθερή υποστήριξη και τη συνεργασία με όλους τους παραδοσιακούς ομίλους του κλάδου, θα συνεχίσει να δίνει ιδιαίτερο βάρος στις χορηγήσεις για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ενδεικτικό είναι ότι αύξησε τις χρηματοδοτήσεις της κατά 25% την τελευταία πενταετία και σήμερα κατέχει στις συνολικές χρηματοδοτήσεις των ΑΠΕ μερίδιο αγοράς 40%.
Κατά τη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης, ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής Τραπεζικής Δημ. Καποτόπουλος ανακοίνωσε την πρωτοβουλία της Εθνικής, σε συνεργασία με την Hellenic Association for Energy Economics (HAEE), να εκδώσουν τον Μάιο τη «Βίβλο» της Ενέργειας, μία ετήσια έκδοση, η οποία θα περιλαμβάνει αναλύσεις για τις εξελίξεις και τα οικονομικά του κλάδου και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τους επενδυτές στο τομέα της ενέργειας, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.
Πρόκειται για μία ακόμη πρωτοβουλία που επιβεβαιώνει το υψηλό ενδιαφέρον της τράπεζας για τη στήριξη των πελατών της και την ανάπτυξη της εγχώριας ενεργειακής αγοράς.