Στη συνάντηση των ελλήνων τραπεζιτών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρουσία του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα αποφασίσθηκε ότι το αργότερο μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα υπάρχει ένα εντελώς νέο νομικό πλαίσιο προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη. Βασικό κριτήριο το οποίο θα βαρύνει περισσότερο από την αξία της κατοικίας στην αξιολόγηση των δανείων, θα αποτελεί το εισόδημα και η περιουσία του δανειολήπτη.
Καταργείται η διάταξη που ίσχυε στον παλαιό νόμο Κατσέλη ότι όποιος έμπαινε στις πρόνοιες του νόμου αποκτούσε ασυλία έως και για 3 χρόνια.
Οι επαφές μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών θα συνεχιστούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η ετυμηγορία των πιστωτών, αφού τα ζητήματα των τραπεζών είναι πρώτα στη λίστα των προαπαιτούμενων για αν επιστραφούν τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.
Αξιόπιστη πηγή από το Μέγαρο Μαξίμου που συμμετείχε στη σύσκεψη δήλωσε στο “B”:
- “Σημειώθηκε πρόοδος σε όλα τα σημεία. Υπάρχουν τεχνικές λεπτομέρειες – κάποιες από αυτές είναι σημαντικές- τις οποίες θα εξετάσουμε τις επόμενες ημέρες, για να καταλήξουμε. Είμαστε σε καλό σημείο και θα καταλήξουμε σύντομα”…
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος από τις τράπεζες οι διευθύνοντες σύμβουλοι των συστημικών τραπεζών Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική) και Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), καθώς και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νικόλαος Καραμούζης και ο Θοδωρής Καλαντώνης.
Επικρατέστερο σενάριο για την επίτευξη συμφωνίας ως προς το όριο προστασίας της α’ κατοικίας, είναι ότι αυτό θα κυμαίνεται μεταξύ των 120.000 και 130.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, με τη μικρότερη τιμή εκ των δύο να συγκεντρώνει μικρότερες πιθανότητες. Οι 120.000 ευρώ φαίνεται να είναι το κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης.
Στη σύσκεψη, πέραν του πρωθυπουργού, μετείχαν ακόμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.