Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ προσγείωσε απότομα τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για μία ακόμη εύκολη αξιολόγηση στο επόμενο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Μετά τη χθεσινή σύντομη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Κλάους Ρέγκλινγ αποκάλυψε ότι η  η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα που προσδοκά να εισπράξει η κυβέρνηση (τα ANFAs και SMPs), πλησιάζουν ήδη το 1 δισ Ευρώ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά το χθεσινό Eurogroup σχετικά με την επόμενη εκταμίευση προς την Ελλάδα, ο Κλ. Ρέγκλινγκ εξήγησε η απόφαση για την εκταμίευση θα κριθεί από το επόμενο Eurogroup, στη βάση της δεύτερης έκθεσης από τους θεσμούς. Υπάρχουν κάποια «ανοιχτά ζητήματα» και η Ελλάδα έχει μερικές εβδομάδες μπροστά της για να τα αντιμετωπίσει -ως τη δημοσίευση της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας.

«Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους θεσμούς και τα ανοιχτά ζητήματα είναι συγκεκριμένα», είπε ο Κλ. Ρέγκλινγκ και πρόσθεσε:

  • «Γνωρίζουμε ότι οι ελληνικές Αρχές εργάζονται πολύ σκληρά. Όμως δεν μπορώ να σας απαντήσω σήμερα τί θα γίνει στο επόμενο Eurogroup. Η δεύτερη έκθεση για την Ελλάδα αναμένεται να δημοσιευθεί στις 27 Φεβρουαρίου, ενώ ημερομηνία λήψης της απόφασης από το Eurogroup για την εκταμίευση των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs είναι η 11η Μαρτίου”.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί είχε προσδιορίσει την υποδόση των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs στα 750 εκατ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here