Ούτε το Χρέος μείωσαν ούτε τη ζωή μας βελτίωσαν

0

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Το ηχηρό χαστούκι της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που αποκάλυψε ότι το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας εκτινάχθηκε στα 335 δισ Ευρώ, αποκαλύπτει, μαζί με τα υπόλοιπα ποιοτικά στοιχεία, ότι τα τελευταία 4 χρόνια η χώρα ακολουθεί λάθος δρόμο με λάθος πολιτικές και στόχους.

Εδώ και 4 χρόνια, η Ελληνική οικονομία απαξιώνεται, βυθίζεται και υπερφορολογείται. Κανένα από τα δημοσιονομικά μεγέθη βελτιώνεται. Η περιβόητη μείωση της ανεργίας για την οποία είναι τόσο περήφανη η Υπουργός Εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, του δικού της υπουργείου οφείλεται στο γεγονός ότι χάνουν τη δουλειά τους οι μεγάλοι σε ηλικία εργαζόμενοι, προς όφελος των νεώτερων χαμηλόμισθων νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας. Γι’ αυτό άλλωστε 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι αμείβονται με μισθό που δεν ξεπερνά τα 500 Ευρώ το μήνα.

Πριν από 4 χρόνια, το 2014, το Δημόσιο Χρέος είχε μειωθεί στα 317 δισ Ευρώ ενώ την ίδια χρονιά το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα είχε μειωθεί στα 179,081 δισ Ευρώ.

Για πρώτη φορά μετά την είσοδο στα Μνημόνια, η Ελλάδα τότε, το 2014 είχε θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη και οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια ήταν εξαιρετικά αισιόδοξες, όπως ακριβώς επιβεβαιώθηκε για όλες τις χώρες πλην Ελλάδος, στην Ευρωζώνη.

Πριν από 4 χρόνια, το Δημόσιο Χρέος ήταν στον 182,2% του ΑΕΠ. Σήμερα, μετά από 4 χρόνια βάναυσης, αλλοπρόσαλλης φορομπηχτικής πολιτικής και αφού μεσολάβησε η περιβόητη “απομείωση του Χρέους” για την οποία φόρεσε γραβάτα ο Πρωθυπουργός στο Ζάππειο Μέγαρο, το Χρέος της Ελλάδας είναι ακριβώς το ίδιο.

Με βάση τη χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2018, το Δημόσιο Χρέος, παρά τη “μείωση” που διαπραγματεύθηκε σκληρά η κυβέρνηση, εκτινάχθηκε στα 335 δισ Ευρώ.

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αντιστοιχούσε, το 3ο τρίμηνο του 2018, στο 182,2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), ποσοστό που είναι, μακράν το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

H δήθεν προβληματική Ιταλία που κατά την άποψη της κυβέρνησης ευθύνεται για τα υψηλά επιτόκια των Ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, έχει Δημόσιο Χρέος στο 133% του ΑΕΠ. Η Πορτογαλία ακολουθεί με Δημόσιο Χρέος στο 125% του ΑΕΠ, η Κύπρος με 110,9% και το Βέλγιο με 105,4%. Στον αντίποδα, το χαμηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είχαν η Εσθονία (μόλις 8%), το Λουξεμβούργο (21,7%) και η Βουλγαρία (23,1%).