Σημαντικές τροπολογίες του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης σε νομοσχέδιο του υπουργείου ….Μεταναστευτικής Πολιτικής, ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή.

Η τροπολογία προβλέπει:

  • μείωση του ορίου των οφειλών που θεωρούνταν μικρές και δεν υπάγονταν έως τώρα στον εξωδικαστικό μηχανισμό, αλλά ικανοποιούνταν πλήρως.
  • αύξηση στα 300.000 ευρώ από τα 50.000 ευρώ που είναι σήμερα του ορίου των οφειλών που μπορούν να ρυθμισθούν μέσω της λεγόμενης απλοποιημένης διαδικασίας.

Παρέχεται επίσης

  • δυνατότητα στους πιστωτές να εξαιρούν από την εξωδικαστική διευθέτηση απαιτήσεις που δεν οφείλονται σε επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και
  • προστασία των οφειλετών από τις κατασχέσεις εις βάρος τους, στις οποίες προχωρούσε το Δημόσιο μεσούσης της διαδικασίας του εξωδικαστικού.

Από τις νέες τροποποιήσεις στον νόμο 4469/2017, προστατεύονται οι οφειλέτες από κατασχέσεις του Δημοσίου για όσο διαρκεί η διαδικασία του εξωδικαστικού.

Η αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης ισχύει μέχρι και τη σύνταξη πρακτικού περαίωσης της διαδικασίας του εξωδικαστικού.

Τέλος, η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για τη ρύθμιση οφειλών στον εξωδικαστικό μηχανισμό παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, ενώ αρχικά έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2018.