Η Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης πλήρωσε βαριά την φυγή περίπου μισού εκατομμυρίου Ελλήνων στο εξωτερικό (bain drain). Αποτελεί μια από τις επαχθέστερες κληρονομιές που αυτή κρίση αφήνει πίσω της. Κι όμως η τάση αναζήτησης εργασίας στο εξωτερικό δείχνει πως μπορεί να αλλάξει. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά στα τέσσερα χρόνια που η Adecco Ελλάδας πραγματοποιεί την έρευνα για την εγχώρια αγορά εργασίας και τις τάσεις απασχόλησης, παρατηρείται πτωτική τάση αναζήτησης εργασίας στο εξωτερικό, μολονότι σημαντικός αριθμός υποψηφίων εξετάζει την πιθανότητα της μετανάστευσης.
Πρόκειται για ένα από τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης που πραγματοποιεί ο όμιλος για την απασχολησιμότητα στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, στη μελέτη εξετάζεται η γνώμη στελεχών που συμμετέχουν στην επιλογή προσωπικού σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, το τι ζητούν εργαζόμενοι και εργοδότες στο ελληνικό περιβάλλον, το “προφίλ” των υποψηφίων και αναλύονται τάσεις και εργασιακή κατάσταση.
Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα της Adecco, 28% των εργαζομένων και 12% των ανέργων αναζητούν εργασία στο εξωτερικό. Το συνολικό ποσοστό φέτος αγγίζει το 22%, από 33% το 2017 και 28% το 2016. Όπως συνεχίζει, αυξάνεται διαχρονικά το ποσοστό των απασχολούμενων που έχουν βρεθεί εκτός αγοράς, τουλάχιστον μια φορά στην επαγγελματική τους ζωή.
Για το 2018, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 64% από 58% πέρσι. Η επανένταξη σε αρκετές περιπτώσεις καθυστερεί. Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη, όσο περισσότερο παραμένει κάποιος εκτός αγοράς εργασίας, τόσο αυξάνεται η δυσκολία επανένταξης.
Σύμφωνα με τους επαγγελματίες και τους εργοδότες, κατά την αναζήτηση υποψηφίων για τη στελέχωση των διαθέσιμων θέσεων εργασίας, διαπιστώθηκε έλλειμμα δεξιοτήτων σε όσους δήλωσαν ενδιαφέρον για τις θέσεις, σε σχέση με τις ικανότητες και τις δεξιότητες που αυτές απαιτούσαν.
Ο ιδανικός υποψήφιος για μια θέση εργασίας πρέπει να έχει χαρακτηριστικά, όπως εργασιακό ήθος (ποσοστό 82% των επαγγελματιών συμφωνούν ότι είναι μία δεξιότητα απαραίτητη), ικανότητα εργασίας σε ομάδα (ποσοστό 61%), επικοινωνιακές ικανότητες (ποσοστό 57%) και ευελιξία/ προσαρμοστικότητα (ποσοστό 54%). Η ανάληψη πρωτοβουλιών είναι μία δεξιότητα η σημασία της οποίας φαίνεται να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο (ποσοστό 37% σε σύγκριση με ποσοστό 22% το 2017).
Αναφορικά με την εικόνα που έχουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα για τις εταιρείες τους και στο ερώτημα αν συμφωνούν με την άποψη ότι αυτές αποτελούν μία “ελκυστική επιλογή” για τους εργαζομένους και τους υποψηφίους, φαίνεται πως έχει ενισχυθεί η άποψη πως οι οργανισμοί που εκπροσωπούν πληρούν τις προϋποθέσεις για να θεωρούνται “ελκυστικοί” εργοδότες. Το ποσοστό των στελεχών που συμφωνούν με την παραπάνω άποψη ανέρχεται στο 76%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην έρευνα του 2017 ήταν 61%.