Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Αυξημένα έσοδα ανακοίνωσε για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018 ο γαλλικός ασφαλιστικός όμιλος ΑΧΑ, χάρη στις καλές επιδόσεις των δραστηριοτήτων στην Ευρώπη και του κλάδου υγείας. Ο συνολικός κύκλος εργασιών της ΑΧΑ αυξήθηκε κατά 3,7% σε ετήσια βάση και ανήλθε στα 75,8 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από τον κλάδο υγείας αυξήθηκαν κατά 7% και ανήλθαν στα 9,9 δισ. ευρώ ενώ τα έσοδα από τον κλάδο περιουσίας-ατυχημάτων αυξήθηκαν κατά 2% και διαμορφώθηκαν στα 12,4 δισ. ευρώ.
Τα έσοδα από τις δραστηριότητες της ΑΧΑ στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 3%, με την γαλλική αγορά να εμφανίζει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση 5% χάρη στην καλή πορεία των κλάδων υγείας και ζωής και των αποταμιευτικών προϊόντων. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΧΑ Τhomas Buberl σε δήλωσή του στους Financial Times έκανε λόγο για “πολύ ικανοποιητική ανάκαμψη”, με δεδομένο ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης του ομίλου στην Ευρώπη ήταν αναιμικοί επί σειρά ετών. Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός και για την υποχώρηση του περιθωρίου στις νέες δραστηριότητες (στο 41,7% από 43,4% την αντίστοιχη περίοδο του 2017), παρατηρώντας ότι “αναζητούμε συνεχώς την βέλτιστη ισορροπία μεταξύ περιθωρίων (κέρδους) και ανάπτυξης. Δεν ανησυχώ καθόλου για ένα margin 41,7%”
Η ΑΧΑ κατέγραψε καθαρές εκροές κεφαλαίων 5 δισ. ευρώ στον κλάδο διαχείρισης ενεργητικού, πλην όμως τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 4% χάρη στις υψηλότερες προμήθειες. Υπενθυμίζεται ότι κατά το γ’ τρίμηνο του έτους ολοκληρώθηκε το deal εξαγοράς της XL, έναντι 15,3 δισ. δολ. Η ΑΧΑ διευκρίνισε ότι τα αποτελέσματα εννεαμήνου δεν περιλαμβάνουν καμιά συνεισφορά της XL, τα αποτελέσματα της οποίας θα ενοποιηθούν πλήρως αρχής από την 1η Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνονται σε μια νέα οντότητα υπό την επωνυμία AXA XL.
O δείκτης φερεγγυότητας του ομίλου κατά Solvency II διαμορφώθηκε στο 195% στο τέλος Σεπτεμβρίου (από 233% στο τέλος Ιουνίου 2018), εν πολλοίς λόγω της εξαγοράς της XL. Σημειώνεται τέλος ότι η μετοχή της ΑΧΑ εμφανίζει απώλειες 10% από τις αρχές του έτους, έχοντας ωστόσο καλύψει σε μεγάλο βαθμό το χαμένο έδαφος μετά την “βουτιά” του Μαρτίου, στον απόηχο της εξαγοράς της XL που πολλοί αναλυτές χαρακτήρισαν “ακριβή”.