Το Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγράς έλυσε χθες τον Γόρδιο Δεσμό, η κυβέρνηση όμως δεν απελευθερώθηκε από τις δεσμεύσεις της.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε ότι η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ εξαιρείται από τον νόμο για τις δημόσιες προσφορές.

Αντίθετα με την αρχική εισήγηση των νομικών της υπηρεσιών, η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς απεφάνθη ότι ο νικητής του διαγωνισμού για το 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ δεν υποχρεούται να υποβάλει δημόσια πρόταση  για να αποκτήσει και το υπόλοιπο 19% που κατέχουν ξένοι και Ελληνες θεσμικοί και μικρομέτοχοι.

Παρά τη βοήθεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι πληροφορίες του www.banks.com.gr αναφέρουν ότι ο  διαγωνισμός για τη πώληση του 50,1% των μετοχών των ΕΛΠΕ, δεν θα ολοκληρωθεί φέτος.

Το Κράτος θέλει να διατηρήσει -μετά την πώληση των ΕΛΠΕ- τον έλεγχο των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε όλες περιοχές που τους έχουν παραχωρηθεί.

Για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί μια νέα δημόσια Εταιρεία Συμμετοχών που θα διατηρεί τον έλεγχο των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης. Η νέα εταιρεία Συμμετοχών αφού δημιουργηθεί πρέπει να τεθεί υπ’ όψιν των υποψηφίων επενδυτών για το 50,1% των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here