Σήμερα κληρώνει για την διαδοχή της Ντανιέλ Νουί και στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουν μία μικρή αγωνία για το αν στην θέση της Γαλλίδας αναλάβει ο Ιταλός ή η Ιρλανδή.
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, Αντρέα Ενρία ή η υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας Σάρον Ντόνερι;
Ο νέος επικεφαλής του της τραπεζικής εποπτείας θα έχει υπό τον έλεγχο του 118 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης με ενεργητικό που ξεπερνά τα 21 τρισεκατομμύρια Ευρώ, με ένα τεράστιο “βουνό” μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων, με ένα τραπεζικό σύστημα που όπως καταδείχθηκε στα stress tests χρειάζεται και νέα κεφάλαια.

Θα αμείβεται με 283.488 ευρώ ετησίως, εκτός και εάν αλλάξει κάτι στην αμοιβή που μέχρι τώρα ελάμβανε η Γαλλίδα και με το…καλημέρα θα έχει να διαχειριστεί το μείζον πρόβλημα των ιταλικών τραπεζών.

Θυμίζω, πως η κα Ντανιέλ Νουί μπορεί να διαμόρφωσε εξ΄ αρχής τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, αλλά δυσκολεύθηκε κατά καιρούς να προωθήσει δράσεις για την εξυγίανση του κλάδου.

Έχοντας να αντιμετωπίσει την σφοδρή αντίδραση της Ρώμης οσάκις πιέστηκε να λάβει ρηξικέλευθες αποφάσεις για το προβληματικό ιταλικό τραπεζικό σύστημα η Γαλλίδα δεν κατάφερε να περάσει απόλυτα την γραμμή της.
Ένρια ή Ντόνερι, λοιπόν;

Εκ πρώτης όψεως, την Αθήνα θα την διευκόλυνε ο Ιταλός καθώς η προτεραιότητα του για εξεύρεση λύσεων για το τραπεζικό σύστημα της χώρας του θα μπορούσε- υπό προϋποθέσεις- να λειτουργήσει υποστηρικτικά προς τους σχεδιασμούς της ΤτΕ και της ελληνικής πλευράς.
Σε κάθε περίπτωση σηματοδοτείται μία νέα σελίδα στον SSM, στην ECB έναν χρόνο πριν την λήξη της θητείας του super Mario και με τις Ευρωεκλογές στο ενδιάμεσο αυτής της διαδρομής, στα τέλη Μαΐου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here