Την πρακτική χορήγησης άδειας παραμονής σε πλούσιους πολίτες τρίτων χωρών από χώρες της Ε.Ε., ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα, στηλιτεύει η «Handelsblatt» στην ηλεκτρονική της έκδοση.
«Η βίζα και τα διαβατήρια για επενδυτές από τρίτες χώρες είναι μια επικερδής επιχείρηση για κράτη της Ε.Ε.» σημειώνει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ, παρατηρώντας ότι «ιδιαίτερα φθηνό είναι το εισιτήριο για την Ε.Ε. από την Ελλάδα».
Ο αρθρογράφος σχολιάζει: «Με 250.000 ευρώ ανοίγουν οι πύλες προς την Ε.Ε. Και αυτό το ποσό δεν είναι τίποτα για Ρώσους ολιγάρχες ή πλούσιους Κινέζους επιχειρηματίες. Όποιος μη Ευρωπαίος πολίτης (σ.σ.: της Ε.Ε.) επενδύει 250.000 ευρώ σε ένα ακίνητο αποκτά για τον ίδιο και την οικογένειά του βίζα που του δίνει το δικαίωμα να ταξιδεύει σε όλες τις χώρες του Σένγκεν. Η Κύπρος πωλεί μάλιστα και διαβατήρια. Για επένδυση ύψους τουλάχιστον δύο εκατομμυρίων ευρώ μπορεί να λάβει κάποιος την κυπριακή υπηκοότητα και ως εκ τούτου να γίνει πολίτης της Ε.Ε.».
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οργανώσεις καταπολέμησης της διαφθοράς καταγγέλλουν την πρακτική χορήγησης βίζας και διαβατηρίων από μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών έναντι χρημάτων. «Εξαιτίας αυτών των χαλαρών και αδιαφανών προγραμμάτων ανοίγουν οι πύλες της Ευρώπης για εγκληματίες και διεφθαρμένους» αναφέρει νέα έκθεση των οργανώσεων Διεθνής Διαφάνεια και Global Witness.
Η «Handelsblatt» διευκρινίζει ότι τέτοια προγράμματα «τρέχουν» σήμερα σε 14 χώρες της Ε.Ε. «Η Γερμανία δεν συγκαταλέγεται σε αυτές. Η Κύπρος, η Μάλτα, η Βουλγαρία και η Αυστρία είναι οι τέσσερις χώρες που χορηγούν διαβατήρια σε επενδυτές από τρίτες χώρες. Οι τιμές αποκλίνουν πολύ. Η ταλαιπωρημένη από την κρίση Ελλάδα προσφέρει τα φθηνότερα εισιτήρια» σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ.