Για πρώτη φορά η Χρηματοοικονομική Πρωτοβουλία του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP FI) έφερε το Mediterranean Forum της στην Αθήνα, με οικοδέσποινα την Piraeus Bank.

  • Μια ελληνική τράπεζα με €5 δισ. βιώσιμες χρηματοδοτήσεις στο βιβλίο της είχε κάτι να δείξει σε τραπεζίτες, επενδυτές και ειδικούς βιωσιμότητας από ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου.

Το κεντρικό ερώτημα του Φόρουμ ήταν σαφές από το πρώτο πάνελ:

  • πώς χρηματοδοτείται η μετάβαση της μεσογειακής οικονομίας χωρίς να θυσιάζεται η ανταγωνιστικότητα.

Οι συζητήσεις κάλυψαν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και τη φύση, και –το πιο πρακτικό κομμάτι– χρηματοδοτικές προσεγγίσεις για την πραγματική οικονομία: προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ενεργειακή αποδοτικότητα, καθαρές τεχνολογίες, υποδομές.

Αυτό που ξεχώρισε στην αίθουσα δεν ήταν οι γενικότητες περί ESG, αλλά η έμφαση στο πώς ενσωματώνονται οι παράγοντες βιωσιμότητας στην αξιολόγηση κινδύνου και στην κατανομή κεφαλαίων,  δηλαδή στο σημείο όπου μια τράπεζα παίρνει πραγματικές αποφάσεις.

Το μήνυμα Χρήστου Μεγάλου

Σε παράλληλη εκδήλωση που διοργάνωσε η Πειραιώς, ο Διευθύνων Σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου έβαλε το πλαίσιο με αριθμούς.

Η βιωσιμότητα, είπε, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής της τράπεζας και διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούνται οι κίνδυνοι, κατανέμονται τα κεφάλαια και χτίζεται η σχέση με τους πελάτες.

Οι βιώσιμες χρηματοδοτήσεις της Πειραιώς ανέρχονται σε €5 δισ. Είναι ένα μέγεθος που, κατά τον ίδιο, επιβεβαιώνει ότι η μετάβαση συμβαδίζει με την ανάπτυξη και δημιουργεί διατηρήσιμη αξία για πελάτες, μετόχους και κοινωνία.

Η φιλοξενία του πρώτου UNEP FI Mediterranean Forum στην Αθήνα, πρόσθεσε, ενισχύει την περιφερειακή συνεργασία και εδραιώνει τον ηγετικό ρόλο της τράπεζας στη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης της Μεσογείου.

Από την πλευρά του ΟΗΕ, ο Eric Usher, επικεφαλής του UNEP FI, τοποθέτησε την περιοχή σε κλίμακα:

  • η Μεσόγειος αντιμετωπίζει ταυτόχρονα προκλήσεις και ευκαιρίες βιωσιμότητας, και η συνεργασία χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με την πραγματική οικονομία είναι ο μηχανισμός που κινητοποιεί κεφάλαια προς δραστηριότητες ανθεκτικότητας και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

Το UNEP FI, είπε, θα συνεχίσει να λειτουργεί ως πλατφόρμα διαλόγου και ανταλλαγής γνώσης για όλη την περιοχή.

Το Φόρουμ έκλεισε με μια διαπίστωση που επαναλήφθηκε από πολλούς ομιλητές:

  • χωρίς σταθερά πολιτικά πλαίσια, καινοτομία και συνεργασίες, τα κεφάλαια δεν φτάνουν στα έργα.

Για την Αθήνα, η σημασία είναι διπλή.

  1. Μια ελληνική συστημική τράπεζα επέλεξε να αναλάβει ρόλο συντονιστή σε περιφερειακό επίπεδο, όχι απλώς συμμετέχοντα.
  2. Ο ΟΗΕ επέλεξε την ελληνική πρωτεύουσα ως σημείο εκκίνησης ενός νέου θεσμού για τη Μεσόγειο.

Τα €5 δισ. είναι το σημερινό μέγεθος και η διοργάνωση ήταν η δήλωση ότι η Πειραιώς σκοπεύει να το μεγαλώσει με τη Μεσόγειο ως αγορά, όχι μόνο την Ελλάδα.