Το +3,74% στα 6,65 ευρώ για τη μετοχή της ΕΧΑΕ, και μάλιστα με συναλλαγές 296 χιλ. τμχ δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο.
Αφ’ ενός γιατί ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό θετικής μεταβολής μετά το +15,4% της Τετάρτης 2 Ιουλίου, αφ’ ετέρου γιατί καταγράφηκε την αμέσως επόμενη της αναβάθμισης του χρηματιστηρίου από τον FTSE/Russell και δεύτερης ημέρας σε ισχύ η διαδικασία της δημόσιας πρότασης του Euronext για την ΕΧΑΕ.
Παρ’ ότι δεν επιβεβαιώνεται (αλλά ούτε και διαψεύδεται) η ένταξη του ΧΑ από τον οίκο FTSE/Russell στην κατηγορία των Developed Markets, φέρεται
να είναι απόρροια και του ενδιαφέροντος του ευρωπαϊκού ομίλου για την ΕΧΑΕ.
Πως έχει η κατάσταση, βάσει του ενημερωτικού
“…η ολοκλήρωση της διαδικασίας τελεί υπό την προϋπόθεση ότι κατά τη λήξη της Περιόδου Αποδοχής, θα έχει προσφερθεί τουλάχιστον το ποσοστό 67% των τίτλων…”
πλην όμως, σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι το ποσοστό μπορεί να μειωθεί στην πορεία (με καταληκτική την 17η Νοεμβρίου).
Προφανώς και γνωρίζουν οι του ευρωπαϊκού ομίλου πως η συγκέντρωση του 67% πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί – κυρίως λόγω των αρκετών σημαντικών μειοψηφικών θέσεων που έχουν “χτίσει” διάφορα funds (Praude Asset Management, Jefferies International, ArrowStreet Capital, Qube, Morgan Stanley e.t.c), για αυτό στην κοινότητα εκτιμούν πως ο Stéphane Boujnah θα είναι ικανοποιημένος και με ένα ποσοστό του 33,4% του μ.κ
Προς τούτο συντείνει το γεγονός πως σύμφωνα με την πρόταση (του Euronext) ο όμιλος ΕΧΑΕ “τιμολογείται” περίπου 8,3Χ τα ebitda 2026 (με έναν συντελεστή p/e στις 14 φορές).
Αποτίμηση που παραπέμπει περισσότερο σε σχεδιασμό για είσοδο- και κατ’ αρχήν απόκτηση ποσοστού καταστατικής μειοψηφίας- παρά για εξαγορά.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως κύριος βασικός μέτοχος θα έχει την δυνατότητα να αποκτήσει- σταδιακά μεγαλύτερο ποσοστό- ενόσω το ΧΑ θα αναβαθμίζεται και από οίκους λ.χ. MSCI (που είναι και το κύριο στοίχημα). Ενδεχόμενο που με την καλύτερη εκδοχή θα χρειαστεί 12μήνες- δλδ προς το τέλος του 2026.
Στα 401,3 εκατ. ευρώ η αποτίμηση, μετά την χθεσινή άνοδο, με το μήνυμα του προέδρου-διευθύνοντος συμβούλου του Euronext να προσκαλεί “καλυμμένα” μετόχους της ΕΧΑΕ να τον καταστήσουν “βασικό μέτοχο μειοψηφίας” που προοπτικά- μέσω μεγέθυνσης της εισηγμένης- θα μπορεί να μεγιστοποιήσει τη συμμετοχή τους (σε όρους χρηματιστηριακής αξίας).
Πρακτικά, εάν με την συνδρομή του Euronext η αποτίμηση της ΕΧΑΕ είναι Οκτώβριο 2026 στα λ.χ. 600 εκατ. ανάλογο θα είναι το όφελος βάσει των ποσοστών συμμετοχής.