Από τον Δημήτρη Μαλλά

Όταν η Samsung παρουσίασε το 2011 το Galaxy Note με οθόνη στις 5,3 ίντσες οι άνθρωποι της Apple σχολίαζαν ότι είναι ιδιαίτερα μεγάλο και δεν θα λειτουργούσε. Τότε, η οθόνη του iPhone ήταν στις 3,5 ίντσες και ο Στιβ Τζομπς ότι αυτό είναι το ιδανικό μέγεθος. Χθες (12/9), η Apple παρουσίασε το iPhone Xs Max με οθόνη 6,5 ιντσών, η οποία είναι μεγαλύτερη από εκείνη του Samsung Galaxy Note 9. Μέχρι πρότινος, η Apple δεν ήθελε να ακούσει για δυνατότητα υποδοχής 2ης SIM κάρτας στις συσκευές της. Τόσο το iPhone Xs όσο και το iPhone Xs Max έχουν πλέον αυτή τη δυνατότητα. Και επίσης, για πρώτη φορά, η πιο φθηνή από τις νέες συσκευές που ανακοινώθηκαν -το εξαιρετικά ενδιαφέρον iPhone XR- θα είναι διαθέσιμη μετά από τις ακριβές. Και επιπλέον η διάθεση ξεκινά αρκετά κοντά στην περίοδο των Χριστουγέννων, οπότε και σημειώνονται οι μεγαλύτερες πωλήσεις.

Η Apple δείχνει να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και τις απαιτήσεις των καταναλωτών. Κάτι που δεν έκανε στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν, όταν ήταν η ίδια που καθόριζε τις τάσεις και ακολουθούσαν οι υπόλοιποι. Βέβαια, κάτι τέτοιο συνεχίζεται να γίνεται αν αναλογιστεί κανείς πόσοι κατασκευαστές ακολούθησαν τον σχεδιασμό της οθόνης με notch που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο iPhone X. Παράλληλα, όμως, η Apple ακολουθεί και αυτή τις τάσεις που θέτουν οι ανταγωνιστές της. Όπως είναι, για παράδειγμα, η μεγάλη οθόνη αλλά και η δυνατότητα για 2η SIM κάρτα.

Αν δει κανείς τα οικονομικά αποτελέσματα της Apple, θα θεωρήσει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όμως, με την τιμή του iPhone X να κινείται σε τόσο υψηλά επίπεδα δεν ήταν δυνατόν οι πωλήσεις να κινηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Και αρκετοί καταναλωτές στράφηκαν προς τις ανταγωνιστικές Android συσκευές, θεωρώντας ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφορές. Ιδίως από τη στιγμή που σε ορισμένους τομείς όπως είναι η λήψη φωτογραφίας και η αντοχή της μπαταρίας, τα κορυφαία Samsung και Huawei κινητά έχουν καλύτερες επιδόσεις από τα αντίστοιχα iPhone. Όσον αφορά το λειτουργικό σύστημα, το Android έχει βελτιωθεί εξαιρετικά τα τελευταία χρόνια και σίγουρα δεν υπολείπεται του iOS. Οπότε, πέραν της συνήθειας, πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτήθηκαν αν θα πρέπει να κάνουν την κίνηση και να αποκτήσουν ένα iPhone, ιδίως όταν αυτό κόστιζε 1225 ευρώ όπως συνέβαινε με το iPhone X.

Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως η Apple έχει αρχίσει να χάνει χρήστες και αυτός είναι ο λόγος της εμφάνισης ενός πιο προσιτού iPhone της σειράς «X». Με τιμή στα 929 ευρώ για την Ελλάδα, το iPhone XR είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσει αρκετούς καταναλωτές, όπως συνέβη παλαιότερα με το iPhone SE. Άλλωστε, δεν είναι ιδιαίτερα πολλοί εκείνοι οι καταναλωτές που θα καταλάβουν ουσιαστικά τις διαφορές σε οθόνη και κάμερα σε σχέση με το iPhone XS. Και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και το iPhone XR αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της Apple.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ