Κατά την ομιλία του στο πλαίσιο του Greek Space Tech Forum 2025, #gstf25, ο κ. Στράτος Σιμόπουλος, Chairperson, Committee on Research & Technology, Hellenic Parliament, ανέφερε ότι αισιοδοξεί γιατί η χώρα έχει το δυναμικό και εξελίσσεται πέρα από όσα είναι αυτές τις μέρες στην επικαιρότητα για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η θεματική του συνεδρίου, είπε, δεν είναι μόνο επίκαιρη, αλλά είναι και ουσιαστική και μπορούμε να δούμε πού βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη. Όταν αναφερόμαστε στη διαστημική τεχνολογία, επικεντρωνόμαστε κυρίως σε 3 θεμελιώδεις τομείς ενδιαφέροντος: πλοήγηση και χρονισμός μέσω δορυφορικών συστημάτων, στην παρατήρηση της γης, στις δορυφορικές επικοινωνίες που εξασφαλίζουν την συνδεσιμότητα σε κρίσιμες περιοχές. Χωρίς τις διαστημικές υπηρεσίες οι σύγχρονες υπηρεσίες όπως τις γνωρίζουμε, δεν θα ήταν δυνατές.

Η ΕΕ έχει συνειδητοποιήσει εδώ και χρόνια την ανάγκη για αυτονομία στον διαστημικό τομέα. Στο πεδίο της άμυνας και της εθνικής ασφάλειας οι διαστημικές πρωτοβουλίες αποκτούν όλο και σημαντικότερο ρόλο. Το σύστημα αυτό αποτελεί την απάντηση της ΕΕ για ψηφιακή ανεξαρτησία, αυτονομία και κυριαρχία. Μεριμνά ώστε η Ευρώπη να ανταποκριθεί στους αναπτυξιακούς της στόχους.

Η Ελλάδα παρά το μικρό της μέγεθος έχει αποδείξει ότι μπορεί να συμμετέχει δυναμικά σε αυτό τον διάλογο. Η ενίσχυση της συμμετοχής της χώρας μας είναι θέμα ασφάλειας.  Οι άξονες 1.1 και 1.2 είναι καίριας σημασίας για την ανάπτυξη, ασφάλεια και ανεξαρτησία της χώρας, τόνισε και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Μέσα από αυτό το συνέδριο βγαίνει ένα κύμα αισιοδοξίας που μπορεί να συμβαδίσει και με άλλες δράσεις που σταδιακά υλοποιούνται. Η χώρα μας μπορεί να προχωρήσει και να αφήσει πίσω την «μιζέρια» που παρακολουθούμε αυτές τις μέρες».