Μετά από την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου CubeSat στο πλαίσιο του Ελληνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων κορυφαίοι ομιλητές από την κυβέρνηση, την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) και εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων και δυναμικών startups δίνουν το παρών στο Greek Space TechForum για όλες τις προοπτικές και τις προκλήσεις του ελληνικού Διαστημικού Οικοσυστήματος.

Το διεθνές συνέδριο διοργανώνει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η ethosEVENTS, με τη συνδιοργάνωση της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και του Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster) του Corallia.

Το 2ο Greek Space Tech Forum διεξάγεται στο Ωδείο Αθηνών. Έρχεται να αναδείξει τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη ενός δυναμικού οικοσυστήματος που μεγαλώνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, δημιουργώντας μικροδορυφόρους, εξαρτήματα και νέες τεχνολογικές εφαρμογές.

Ομιλία παρέθεσε ο κ. Vasilis Chaloulakos, CEO of ICEYE Greece, ICEYE

“Θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές. Είναι ένα απαραίτητο event. Είναι απολύτως απαραίτητο αυτό το φόρουμ και ελπίζω στο μέλλον και με τη δική μας συμβολή όλων των εταιριών να γίνει ακόμα μεγαλύτερο.

Εμείς παίρνουμε ρίσκα και θεωρούμε ότι είναι ένας από τους λόγους της επιτυχίας.

Ιδρύθηκε πριν από 11 χρόνια. Τον πρώτο δορυφόρο τον λανσάραμε το 2018. Έχουμε φτάσει πλέον στους 54 δορυφόρους. Για όποιον δεν το ξέρει κάνουμε μικροδορυφόρους SAR.

Έχουμε 900 άτομα παγκοσμίως. Και στο κομμάτι της χρηματοδότησης έχουμε σηκώσει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια.

Κάνουμε τρία πράγματα. Αυτό που λέμε missions, δηλαδή πουλάμε δορυφόρους σε χρήστες και πελάτες, δεδομένα από το δικό μας constellation και solutions, λύσεις, που αφορούν πολλά δεδομένα μαζί. Στην ουσία αυτό καλύπτει το κομμάτι των φυσικών καταστροφών.

Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που φέρνει το new space στη βιομηχανία του διαστήματος. Μιλάμε για φθηνότερους και μικρότερους δορυφόρους. Αυτό από μόνο του είναι το μεγάλο disruption, δηλαδή το βλέπουμε ως συμπληρωματικό στην προσπάθεια που γίνεται, ως έναν απαραίτητο κρίκο προς τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, έτσι ώστε να γίνουν τα πράγματα με μεγαλύτερη ταχύτητα. Η τεχνολογία μας επειδή είναι ευρωπαϊκή, επίσης μπορεί να εξαχθεί. Δεν έχουμε τους περιορισμούς που έχουν οι αμερικάνικες εταιρείες και αυτό είναι κάτι επίσης το οποίο μπορεί να εκμεταλλευτεί η Ευρώπη.

Όσον αφορά τη δικιά μας επίσης προσέγγιση, το γεγονός ότι όλο το design είναι in-house και ελέγχεται από εμάς πάει να πει ότι έχουμε τη δυνατότητα πάρα πολύ γρήγορα να ελέγξουμε το κύκλο καινοτομίας και αλλαγών και όλων αυτών που χρειάζεται να κάνουμε, προκειμένου να βρισκόμαστε πάντα πιο κοντά στις ανάγκες των χρηστών. Αυτές είναι οι τρεις λέξεις που νομίζουν ότι χαρακτηρίζουν το σύστημά μας. Είναι φθηνότερο, είναι μικρότερο και θεωρούμε ότι είναι αρκετά χρήσιμο.

Αυτό το product roadmap που έχουμε εμείς θέλουμε να ακολουθεί την αγορά, οπότε δεν φοβόμαστε να το αλλάζουμε όσο συχνά χρειάζεται. Μένουμε δηλαδή πάντα έξω από το comfort zone που δεν έχουμε στην ουσία. Αυτό στην ουσία μας βοηθάει επίσης στο να είμαστε ανταγωνιστικοί όσον αφορά το κόστος.

Έτσι αυτό το vertical integration και το γεγονός ότι η αλυσίδα αξίας είναι πολύ κοντά σε εμάς σημαίνει ότι έχουμε πολύ μεγάλη ευελιξία στο προϊόν μας. Αυτό που λέμε dogfooding είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικό. Είμαστε εμείς εσωτερικά οι πρώτοι χρήστες των υπηρεσιών μας.

Δηλαδή τα άλλα δύο business lines, το data και το solutions χρησιμοποιούν τα δεδομένα τα δικά μας. Οπότε καταλαβαίνουμε από πρώτο χέρι το user experience και το χρησιμοποιούμε για να καλυτερεύουμε τα προϊόντα μας. Και στο τέλος αυτό που ανέφερα στην αρχή, η ανάληψη risk, το risk taking.

Μένουμε πάντα έξω από το comfort zone και έχουμε αυτή την πολύ επιθετική προσέγγιση προς την καινοτομία. Το κλειδί νομίζω όλα αυτά συνοψίζονται, αν θέλουμε να μιλήσουμε για την προσέγγιση, το κύριο χαρακτηριστικό της προσέγγισης που θεωρούμε εμείς ότι είναι χρήσιμη, είναι αυτό που λέμε ένα product base, μια product base προσέγγιση. Σε αντίθεση με project base προσέγγισης.

Δηλαδή μένουμε πάρα πολύ κοντά στις ανάγκες των πελατών, ξεκινώντας από το DNA της εταιρείας. Δηλαδή κάθε εταιρεία χαρακτηρίζεται από το DNA της. Το δικό μας DNA είναι αυτό.

Είναι μια εταιρεία engineering που στον πυρήνα της έχει αυτή την disruptive λογική για το πως θα κάνει τα πράγματα διαφορετικά. Οπότε θεωρούμε ότι αυτή η γρήγορη product base προσέγγιση είναι αρκετά κοντά στις ανάγκες των πελατών για τον λόγο του ότι αναπτύσσεται πολύ κοντά στους πελάτες. Δηλαδή είναι σχεδόν χέρι με χέρι με το feedback που παίρνουμε τους πελάτες.

Πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο αυτής της προσπάθειας είναι η χρηματοδότηση. Το γεγονός ότι έχουμε σηκώσει αρκετά κεφάλαια, το ύψος είναι γύρω στα 500 εκατομμύρια δολάρια, σημαίνει ότι δεν εξαρτόμαστε τόσο πολύ από government R&D funding. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε περισσότερη αυτονομία στο να καινοτομήσουμε.

Οπότε κλείνοντας, νομίζω ότι όλοι ξέρουμε, είναι γνωστό ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί ένα μεγάλο αστερισμό. Και νομίζω ότι για resilience, security, defense και νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι εξ ορισμού αυτό θα πάρει πάρα πολύ χρόνο”.

Photo Credits
Ελένη Παπαδάκη/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι