Επανήλθε στο 2% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, σημειώνοντας άνοδο για πρώτη φορά από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
Ο υψηλότερος πληθωρισμός καταγράφηκε στην Εσθονία (5,2% από 4,6%), και ακολουθούν Σλοβακία (4,6% από 4,3%), Κροατία (4,4% από 4,3%) και Λετονία (4% από 3,7%). Σε μηνιαία βάση η αύξηση είναι μεγαλύτερη στην Ελλάδα, με αύξηση 1,3%, ενώ η Φινλανδία ήταν το μόνο κράτος μέλος που κατέγραψε μείωση των τιμών στο -0,2%.
Στην Ελλάδα, συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 3,6% τον Ιούνιο από 3,3% τον προηγούμενο μήνα και είναι ο πέμπτος υψηλότερος στην ΕΕ. Τον Ιούνιο του 2024 ήταν στο 2,5%, σημειώνοντας την μεγαλύτερη αύξηση σε μηνιαία βάση στην ΕΕ. Στον αντίποδα, η Κύπρος καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό (0,5% από 0,4%) και ακολουθεί η Γαλλία (0,8% από 0,6%).
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2% σε ετήσια βάση, από 1,9% τον Μάιο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο 0,3% τον Ιούνιο ενώ το Μάιο είχε παραμείνει αμετάβλητος. Ο δομικός πληθωρισμός -ο οποίος δεν περιλαμβάνει ευμετάβλητα στοιχεία όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια- παρέμεινε σταθερός στο 2,3% σε ετήσια βάση και αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση, αναδεικνύοντας τις επίμονες πιέσεις στις τιμές, ιδίως στις υπηρεσίες.
Ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε στο 3,3% τον Ιούνιο από 3,2% τον Μάιο και σημείωσε άλμα 0,7% σε μηνιαία βάση, υποδηλώνοντας παρατεταμένη πληθωριστική δυναμική λόγω της αυξημένης ζήτησης καθώς ξεκινά το καλοκαίρι.
Μεταξύ των κύριων συνιστωσών του πληθωρισμού, οι τιμές της ενέργειας παρέμειναν στο -2,7%, αν και αυτό σηματοδότησε συγκράτηση από το -3,6% του Μαΐου. Ο πληθωρισμός των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού επιβραδύνθηκε οριακά στο 3,1%, ενώ τα αγαθά της μη ενοργοβόρου βιομηχανίας σημείωσαν ετήσια αύξηση 0,5%.
Κριστίν Λαγκάρντ: “Η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει”
Όπως αναφέρει το euronews, μιλώντας στο Φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας για τη σταθεροποίηση των τιμών.
“Μεγάλο μέρος της πολιτικής πρόκλησης τα τελευταία χρόνια αφορούσε τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού, ενώ αντιμετωπίζαμε θεμελιώδη αβεβαιότητα στην οικονομία”, δήλωσε η Λαγκάρντ στην κεντρική ομιλία της τη Δευτέρα. Ο πληθωρισμός, σημείωσε, είχε κορυφωθεί υψηλότερα από ό,τι σε προηγούμενες περιπτώσεις, αλλά και επιβραδύνθηκε ταχύτερα. Η ανάπτυξη, αν και υποτονική, παρέμεινε εντός του ιστορικού εύρους και η αγορά εργασίας αποδείχθηκε “εξαιρετικά ευνοϊκή”.
Ωστόσο, η μελλοντική πορεία παραμένει γεμάτη αβεβαιότητες. Η Λαγκάρντ επισήμανε άλυτα ζητήματα γύρω από την εξελισσόμενη δυναμική των μισθών, των κερδών και της παραγωγικότητας και προειδοποίησε ότι πιθανά σοκ από την πλευρά της προσφοράς θα μπορούσαν ακόμη να εκτροχιάσουν την ανάπτυξη. “Θα χρειαστεί χρόνος για να συγκεντρώσουμε επαρκή δεδομένα ώστε να είμαστε σίγουροι ότι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι έχουν παρέλθει”, δήλωσε η ίδια. “Το έργο μας δεν έχει τελειώσει και πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση”.
Χρησιμοποιώντας ένα ρητό που αποδίδεται στον θρύλο του ποδοσφαίρου σερ Μπόμπι Ρόμπσον, η Λαγκάρντ κατέληξε: “Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να κερδίσουμε τον αγώνα και να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%”.
Το ευρώ ξεπερνά το 1,18 έναντι του δολαρίου
Το ευρώ διατηρήθηκε σταθερά στο 1,18 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021, και ετοιμάζεται να κλείσει για δέκατη συνεχή συνεδρίαση με κέρδη – ένα σερί που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2003.
Το ενιαίο νόμισμα έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 14% από την αρχή της χρονιάς και βρίσκεται σε τροχιά ιστορικού υψηλού των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών.