Το Greek Space Tech Forum επιστρέφει την Τρίτη 1η και την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025 ως ολοκληρωμένος θεσμός, που συνδυάζει τόσο συνέδριο όσο και έκθεση διαστημικής τεχνολογίας. Στόχος του, να παρουσιάσει τις εξελίξεις στη διαστημική αγορά Space 4.0, γνωστή και ως «New Space», όπου το Ελληνικό Διαστημικό οικοσύστημα δραστηριοποιείται ενεργά, εδραιώνοντας τη θέση του.
Το #gstf25 διεξάγεται από την ethosEVENTS με τη συνδιοργάνωση της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και του Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster) του Corallia. Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι εφικτή με φυσική παρουσία στο Ωδείο Αθηνών και online μέσα από το LiveOn Expo Complex.
Στο τελευταίο τραπέζι συζήτησης του #gstf25 και υπό τον συντονισμό του Ορφέα Βουτυρά, Programme Coordination Senior Associate at ESA BIC Greece, τη δραστηριότητα τους σχετικά με τις διαστημικές τεχνολογίες παρουσίασαν οι εξής εκπρόσωποι νεοφυών επιχειρήσεων:
- Vassilis Stenos, CEO & Co-founder, Solmeyea
- Konstantinos Sotiropoulos, Cofounder & CTO, BITREZUS P.C.
- Antonis Gotsis, Co-Founder & CEO, INSIGHIO
- Georgia Kalantzi, Oceanographer, CEO/Co-Founder, AlongRoute
- Apostolos Agrafiotis, Founder and CEO of SCALE APP
- Gerasimos Arvanitis, CEO, AviSense
- Menelaos Tzagkournis, Co-founder, Head of business development, Redar
- Konstantinos Koutsoukis, Co-Founder, Space Mobility
- Ioannis Prapas, Co-founder & CEO, manteo.ai
- Katsounaros Anestis, CEO, Space IS
-
George Mendrinos, CEO, Co-founder of Caius
-
Konstantinos Karystinakis, Geographer, MSc PMP PBA, Business Developer, CDXi Solutions
-
Dr. Dimitris Agiakatsikas, CEO and Co-founder of SolidKosmos S.A.
-
Dimitrios Kasampalis, Business Development Manager, Neuralio AI
-
Nikolaos Zompakis, CEO / Founder, Trimsignal
-
Ioannis Alexopoulos, Founder of Lexion @ Lexion
-
Ioannis Daramouskas, Διευθύνων Σύμβουλος, AUTONOMA
-
Ioannis Giannoulis, CEO, Qrbit
-
Athanasios Kotzakolios, Founder and CEO of YLISENSE @ YliSense
-
Christos Georgiou, Co-Chief of Science & Technology Innovations & Operations, Stellar Discoveries P.C., Greece – Emeritus Professor of Biochemistry, University of Patras, Greece
H κ. Καλαντζή παρουσίασε εργαλείο πρόβλεψης για τη ναυτιλία που βοηθά να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και προσφέρει 20% μεγαλύτερη ακρίβεια χάρη σε συνδυασμό ποικίλων δεδομένων.
Η Solmeyea του κ. Στενού αναπτύσσει προϊόντα που καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες διαστημικών αποστολών, ενώ η BITREZUS P.C. του κ. Σωτηρόπουλου την πλατφόρμα κυβερνοασφάλειας για space assets Astropledge.
Ο κ. Γκότσης με την INSIGHIO απευθύνονται σε εταιρείες που θέλουν να ενσωματώσουν τεχνολογίες ΙΟΤ και προσφέρουν Data as a Service μέσω hardware συλλογής δεδομένων και διαχειριστικής πλατφόρμας.
Ο κ. Αγραφιώτης (SCALE APP) μίλησε για το Spheroid, εργαλείο για να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται έγκαιρα σφάλματα στην τηλεπισκόπηση, πριν φτάσουν στον τελικό χρήστη.
Η AviSense του κ. Αρβανίτη αντιλαμβάνεται την παγκόσμια ανάγκη για αύξηση της ασφάλειας στις μετακινήσεις και θέλει να μετατρέψει το όχημα σε συνεργάτη οδήγησης. Προσφέρει καλύτερη αντίληψη του περιβάλλοντος μέσω ενίσχυσης οικονομικών αισθητήρων, αξιοποιώντας δεδομένα από πολλαπλές πηγές και πληροφορία μέσω επαυξημένης πραγματικότητας για άμεση αντίδραση σε περίπτωση κινδύνου.
Η Redar του κ. Τζαγκούρνη αντλεί έμπνευση από τη διαστημική τεχνολογία μέτρησης ρύπων, την οποία θέλουν να κάνουν πιο modular και compact ώστε να μπορεί να προσαρτηθεί σε drones.
Ο Κουτσούκης με τη Space Mobility στοχεύουν σε ρομπότ που θα διαθέτουν ενεργειακή αυτονομία και θα μπορούν να εκτελέσουν πολύπλοκες εργασίες, ενώ ο κ. Πράπας χαρακτηρίζει το manteo.ai «σύγχρονο μαντείο», που θα απαντά σε απλές ερωτήσεις χρηστών με βάση σύνθετα γεωχωρικά και δορυφορικά δεδομένα, αλλά θα συντάσσει και πλήρεις αναφορές.
Στην Caius του κ. Μενδρινού, αφού διαπίστωσαν έλλειψη οργανωμένων και επικαιροποιημένων δεδομένων όσον αφορά το οδικό και πεζοπορικό δίκτυο, προχώρησαν σε χαρτογράφηση και τώρα αναπτύσσουν εφαρμογή με προοπτικές αξιοποίησης και στον οικοτουρισμό.
Η CDXi Solutions του κ. Καρυστινάκη προσφέρει λύσεις στο κομμάτι διασφάλισης ποιότητας. Το βασικό προϊόν τους αφορά την ποιότητα του νερού και συνδυάζει αξιοποίηση δεδομένων με αλγόριθμους υψηλής ακρίβειας και σχετική εφαρμογή.
Ο κ. Αγιακάτσικας με τη Solid Kosmos αναπτύσσουν τεχνολογίες αξιόπιστων υπολογιστικών συστημάτων για έργα της ESA και άλλων οργανισμών σε 3 πυλώνες: ανάλυση συστήματος, ενσωμάτωση προστασίας και επαλήθευση. Τα προϊόντα τους χωρίζονται σε 2 βασικές κατηγορίες, εργαλείο λογισμικού για ανάλυση συστήματος, και έτοιμες λύσεις για ενσωμάτωση σε υπολογιστικά συστήματα και επιτάχυνση της εξόδου τους στην αγορά.
Η Neuralio ΑΙ του κ. Κασαμπαλή προσφέρει ευφυείς λύσεις γεωχωρικής νοημοσύνης, αξιοποιώντας δορυφορικές εικόνες και άλλα δεδομένα για προσομοιώσεις, εντοπίζοντας ευκαιρίες, π.χ. για φωτοβολταϊκά ή καλλιέργειες, και παρέχοντας βοήθεια στη λήψη αποφάσεων.
H Trimsignal του κ. Ζομπάκη επιχειρεί να βελτιώσει τις επιδόσεις της τεχνολογίας πυριτίου, αναπτύσσοντας τσιπ που αυξάνουν σημαντικά την απόδοση επεξεργαστών, π.χ. σε συστήματα LIDAR.
Ο κ. Αλεξόπουλος παρουσίασε τη μηχανή APEX της Lexion, η οποία μπορεί να μπει σε πυραυλική λειτουργία και προσφέρει μείωση καυσίμου, κόστους και πολυπλοκότητας, ενώ ο κ. Δαραμούσκας τη διεπιστημονική ομάδα της Autonoma, που με εμπειρία σε αεροδιαστημικά προγράμματα αναπτύσσει λογισμικό για μη επανδρωμένα οχήματα, ώστε να προσφέρουν ποιοτικά δεδομένα στον τελικό χρήστη.
Η Qrbit του κ. Γιαννούλη αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις hardware και software για κβαντικές δορυφορικές επικοινωνίες, ασχολούμενη με επίγεια και διαστημικά κανάλια.
Ο κ. Κοτζακόλιος εξήγησε πώς παντρεύονται τα υλικά και οι κατασκευές με το material informatics, έχοντας ως κύρια δραστηριότητα την ανάπτυξη συστήματος για πολυμερισμό σύνθετων υλικών μέσω ΤΝ. Έτσι, η YliSense μειώνει τον χρόνο και το κόστος παραγωγής υλικών που χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων στην αεροδιαστημική.
Στην Stellar Discoveries, τέλος, του κ. Γεωργίου αναπτύσσουν αισθητήρες που επιδρούν στα τοιχώματα διαστημοπλοίων-δορυφόρων μέσω οξειδωτών και προσφέρονται για μετρήσεις ώστε να ληφθούν κατάλληλα μέτρα, καθώς επίσης κλινικούς οξειδωτές για την παρακολούθηση της υγείας των αστροναυτών, οξειδωτές για πρόγνωση σεισμών, και αντίβαρα για εξουδετέρωση των οξειδωτών.