Eπιχειρηματικό come back από τον Νίκο Δρανδάκη, τον ιδρυτή της Taxibeat, που πωλήθηκε το 2017 στην Daimler.
Όντας -επιχειρηματικά- ανήσυχος επιστρέφει με το Sync, στοχεύοντας η νέα αυτή πλατφόρμα να μετατραπεί στο Airbnb της ενοικίασης αυτοκινήτων στην Ελλάδα.
Για το φιλόδοξο νέο του εγχείρημα αναφέρθηκε ο ίδιος με ανάρτησή του στο Facebook, ενημερώνοντας το κοινό για την ιδέα του και τις προοπτικές της.
To αλά AirBnB project δεύτερης κατοικίας του mr Beat
Ο επιχειρηματίας ξεκίνησε την αναφορά του με μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν: «Το Taxibeat ήταν ένα online marketplace στο οποίο άνθρωποι που παρείχαν μια υπηρεσία συναλλάσσονταν με ανθρώπους που τη χρειάζονταν σ’ ένα ασφαλές, ψηφιακό και γρήγορο περιβάλλον. Τα marketplaces γενικά ήταν μια μορφή ψηφιακού εμπορίου, που ξεκίνησε από τα 90s ακόμα, και έκαναν δύο πολύ σημαντικά πράγματα:
- Παρείχαν ένα τεράστιο όγκο επιλογών στον μέσο καταναλωτή
- Δημιούργησαν οικονομικές ευκαιρίες σε ανθρώπους που βρήκαν διέξοδο, ώστε να πουλήσουν προϊόντα και υπηρεσίες, ή να αξιοποιήσουν assets που είχαν διαθέσιμα.
Τα online marketplaces ήταν για μένα ό,τι πιο συναρπαστικό έχει δημιουργήσει το Internet όσον αφορά τις συναλλαγές. Από το Ebay, την Amazon και το Airbnb μέχρι την Uber, το Upwork και το Alibaba, εκατομμύρια άνθρωποι βρήκαν πελάτες χωρίς σύνορα για να πουλήσουν τη δουλειά τους ή τα προϊόντα τους και να βελτιώσουν την οικονομική τους θέση. Η επίδραση τους στα οικονομικά του μέσου νοικοκυριού είναι πολύ μεγάλη, αν και δεν έχω πρόχειρες έρευνες που να τη δείχνουν (είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν)».
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στη νέα του ιδέα, το Sync, για το οποίο φαίνεται πως είναι εξαιρετικά ενθουσιασμένος: «Στο επόμενο μου βήμα αποφάσισα να δημιουργήσω ακόμα ένα marketplace που πιστεύω ότι η Ελληνική (και παγκόσμια) αγορά χρειάζεται πολύ. Βασιζόμενος στις εμπειρίες μου από το Beat, μαζί με μια μικρή αλλά σπουδαία ομάδα ανθρώπων έχουμε δημιουργήσει το Sync, που είναι ένα Airbnb για αυτοκίνητα. Σχεδόν δύο εκατομμύρια οχήματα σήμερα κάθονται παρκαρισμένα τις περισσότερες ώρες της εβδομάδας. Για πολλούς από εμάς υπάρχει κάποιο δεύτερο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούμε σπάνια. Αυτά τα αυτοκίνητα είναι ένα asset σημαντικής αξίας που πολλές φορές καταναλώνει περισσότερα από όσα προσφέρει: φυσική φθορά, φόροι, ασφάλιση και άλλα κόστη δεν δικαιολογούνται από τη χρήση του για πολλούς.
Το Biohacking project του Νίκου Δρανδάκη
»Επιπλέον, σήμερα το 60% των μηνιαίων εσόδων ενός νοικοκυριού ξοδεύονται σε δύο μόνο assets: στο σπίτι και στο αυτοκίνητο. Για όσους από εμάς δεν τα αξιοποιούμε πλήρως, η λύση για να αξιοποιηθεί το σπίτι λέγεται Airbnb, αλλά για το αυτοκίνητο δεν υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα. Όχι ότι δεν έχουν δημιουργηθεί κάποιες λύσεις (παρόμοιες υπηρεσίες) στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν δημιουργήθηκε κάτι αρκετά αξιόπιστο για να το αγκαλιάσει ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων.
»Το πρόβλημα όμως δεν αφορά μόνο στους ιδιώτες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων. Στην Ελλάδα υπάρχουν μερικές χιλιάδες μικρά, τοπικά γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων που αγωνίζονται να ξεχωρίσουν απέναντι στους γίγαντες του χώρου (Hertz, Avis, κλπ) με πενιχρά μέσα. Από τα χιλιάδες αυτά μικρά γραφεία λείπει το branding, η πρόσβαση σε μεγάλες πλατφόρμες ενοικίασης με καλούς όρους, τα σύγχρονα συστήματα κρατήσεων και πληρωμών, ψηφιακά συστήματα διαχείρισης στόλου, και μια ενοποιημένη εμπειρία πελάτη (end to end) που θα τον κάνει να νιώθει ότι είχε μια εμπειρία ενοικίασης του 21ου αιώνα, και όχι κάτι απλά “φτηνό”.
»Με το Sync σκοπεύουμε να παρέχουμε όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα. Ο τελικός μας σκοπός είναι να μεταφέρουμε ένα μεγάλο μέρος του τζίρου που κάνει σήμερα ο κλάδος ενοικίασης αυτοκινήτου, από τις μεγάλες πολυεθνικές του εξωτερικού στο long tail των Ελλήνων μικρο-επιχειρηματιών. Αυτό πιστεύουμε ότι είναι big deal – για τους ίδιους αλλά και για την Ελληνική οικονομία».
Ο Νίκος Δρανδάκης εξηγεί: «Το Sync car rentals marketplace μπορεί να γίνει η πλατφόρμα που θα ενδυναμώσει οικονομικά το μέσο νοικοκυριό και το μικρό γραφείο ενοικίασης, παρέχοντας περισσότερη τεχνολογία, περισσότερα best practices από το εξωτερικό, και παροχή μιας εμπειρίας πελάτη που θα είναι ανώτερη ακόμα και από αυτή που παρέχουν σήμερα οι μεγάλοι παίκτες του χώρου. Το κόστος εισόδου για την πρόσβαση σε αυτή την αγορά θα είναι μηδενικό: χρειάζεσαι μόνο ένα ή λίγα αυτοκίνητα».
Και συνέχισε: «Όμως αυτή είναι μόνο η μία πλευρά της εξίσωσης που αφορά στις υπηρεσίες του Sync. Παρόμοια ή και ακόμα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα θα έχει και η άλλη πλευρά, αυτή των ενοικιαστών. Ψάχνοντας να νοικιάσεις αυτοκίνητο στο Sync θα μπορείς να οδηγήσεις ακριβώς το αυτοκίνητο που θέλεις, όχι κάτι “παρόμοιο” όπως κάνουν τα παραδοσιακά car rentals. Βλέπεις το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, του συγκεκριμένου ιδιοκτήτη, με τις αξιολογήσεις του, το πλήρες ιστορικό του, και ξέρεις τι ακριβώς θα οδηγήσεις στη διάρκεια του ταξιδιού σου.
»Με τα εργαλεία που δίνουμε στους ιδιοκτήτες επίσης, θα μπορείς να παραλαμβάνεις το αυτοκίνητο σου κάπου κοντά σου, αλλά το πιθανότερο είναι ο Πάροχος να το παραδίδει στην πόρτα σου. Πληρώνεις με όποια κάρτα θέλεις, όχι υποχρεωτικά πιστωτική, και το κυριότερο: χωρίς κράτηση εγγύησης!
»Στις περισσότερες περιπτώσεις παραλαμβάνεις χωρίς συνάντηση με τον ιδιοκτήτη που μπορεί να σου ξεκλειδώσει απομακρυσμένα (ανάλογα και με το αυτοκίνητο), έχεις στην εφαρμογή πλήρεις οδηγίες για το πώς να λειτουργήσεις το αυτοκίνητο και πλήρη υποστήριξη από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη που γνωρίζει καλά το αμάξι (και όχι τον υπάλληλο ενός service desk)».