Η μοναδική διοργάνωση αποκλειστικά για τον κλάδο του καφέ και της καφεστίασης έχει γίνει πια θεσμός, αποτυπώνοντας κάθε χρόνο με ζωντάνια τον παλμό της συγκεκριμένης αγοράς.
Η λαμπερή τελετή #coba24 πραγματοποιήθηκε με φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso, καθώς και με παράλληλη online μετάδοση από το LiveOn Expo Complex, το καινοτόμο 3D εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της LiveOn, της ψηφιακής πλατφόρμας Επιχειρηματικής Επικοινωνίας και Εκδηλώσεων.
Φέτος, τιμώμενη χώρα ήταν η Γουατεμάλα και τιμώμενος καφές ο Cold Brew!
Στην εκδήλωση απονεμήθηκαν συνολικά 85 κατηγορίες βραβείων σε 7 επιμέρους θεματικές ενότητες, 9 τιμητικές διακρίσεις και 5 κορυφαία βραβεία.
Από το βήμα μίλησε o κ. Κωνσταντίνος Βαλλιάνος, Διευθυντής Αγορών Πράσινου Καφέ, Kafea Terra.
Η Γουατεμάλα είναι μία πανέμορφη χώρα, έχει έντονο το ελληνικό στοιχείο. Η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους και το προϊόν το οποίο επεξεργαζόμαστε. Όπως γνωρίζετε η αγορά του καφέ είναι παγκόσμια αγορά και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή, πανδημία, παγετό, πόλεμους, οικονομικές κρίσεις, προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Τα αποθέματα μειώνονται και υπάρχουν στρεβλώσεις. Υπάρχουν απότομες χρηματιστηριακές κυμάνσεις στα ταμπλό. Οι αγορές αντιδρούν γρήγορα και επηρεάζουν την τιμή. O καφές είναι και παραμένει προϊόν αγροτικής καλλιέργειας και συνδέεται άρρηκτα με τις καιρικές συνθήκες και τα φαινόμενα που επικρατούν στις περιοχές καλλιέργειάς του. Οποιοδήποτε καιρικό φαινόμενο επηρεάζει και το αποτέλεσμα της σοδειάς.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου οξεία ένταση κυρίως στις τροπικές περιοχές όπου ευδοκιμεί η καλλιέργεια του καφέ.
Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις κλιματικές εξελίξεις. Η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται διαρκώς μέρα με τη μέρα. Το φαινόμενο el nino. Υπό φυσιολογικές συνθήκες το φαινόμενο έπρεπε να εμφανίζεται ανά 9-12 μήνες.
Όλο και περισσότερες χώρες του καφέ επηρεάζονται από το φαινόμενο. Από το 2019 και μετά έχουν συμβεί 3 τέτοιες περιπτώσεις. Ακραία καιρικά φαινόμενα συνέβαιναν, αλλά η συχνότητα όσο και η ένταση έχει αυξηθεί πολύ. Παλαιότερα κάποιος θα μπορούσε να προβλέψει η περίοδος των βροχών στη Βραζιλία. Το δέντρο του καφέ δεν αντέχει πλέον σήμερα. Παρατεταμένες και πάνω του μέσου όρου θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με την ανομβρία ξηραίνουν τον καρπό. Στις αγορές υπάρχει ένα ρητό “αν θες να εμπορεύεσαι καφέ, θα πρέπει να μάθεις να διαβλέπεις τον καιρό”. Οι εταιρείες εμπορίας καφέ λαμβάνουν πληροφορίες και προγνώσεις για το επόμενο διάστημα ώστε να δουν με ακρίβεια την τιμή που θα κυμανθεί ο καφές.
Τι μπορούμε να κάνουμε; Μέχρι να προσαρμοστούν οι καλλιέργειες και ποικιλίες καφές, οι επιλογές είναι περιορισμένες. Προσωπικά πιστεύω ότι άμεση λύση είναι η αναγεννητική καλλιέργεια. Είναι στην ουσία των εργαλείων και των πόρων που σου δίνει η φύση, οι υδάτινοι πόροι και η ανθρώπινη παρέμβαση. Οι πρώτες προσπάθειες έχουν δώσει καλά αποτελέσματα. Η ισορροπία του οικοσυστήματος είναι εύθραυστη.
Photo Credits ©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι