Aπορρίφθηκε από τη Δικαιοσύνη, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η Viva πριν μερικές ημέρες κατά της SoftOne και της Entersoft.

  • Η VIVA ζητoύσε την έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου οι SoftOne και Entersoft να σταματήσουν την πρακτική που ακολουθούν αναφορικά με τις χρεώσεις στις διασυνδέσεις των POS με  τα ταμειακά  συστήματα ή το λογισμικό που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις (ειδικά οι μικρομεσαίες) για την έκδοση αποδείξεων.

Με βάση την απόφαση της Aνεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων,κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται μέσω POS πρέπει να συνδέεται απευθείας με το λογισμικό του επαγγελματία, ώστε να ενημερώνεται άμεσα η ΑΑΔΕ.

Το αίτημα απορρίφθηκε, δικαιώνοντας ουσιαστικά την πλευρά των δύο εταιρειών πληροφορικής.

  • Πριν από περίπου 15 ημέρες η VIVA του Χάρη Καρώνη, είχε στείλει εξωδίκα προς τις SoftOne και Entersoft καταγγέλοντας  ότι έχει δεχθεί σωρεία παραπόνων από πελάτες της που ανέφεραν ότι οι δύο εταιρείες επιχειρηματικού λογισμικού τους χρέωναν επιπλέον υπερβολικά ποσά, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η διασύνδεση των εφαρμογών τους με το POS της Viva.
  • Στην πράξη,  η Worlline και η Ε Pay, επιδότησαν το ετήσιο κόστος των 20 ευρώ ανά POS που επέβαλαν οι εταιρίες συστημάτων πληρωμών. Οι υπόλοιπες εταιρείες δεν το έπραξαν, οπότε κάποιοι πελάτες για να αποφύγουν το συγκεκριμένο κόστος άλλαξαν εταιρείες πληρωμών.

Η VIVA επεσήμανε ως παράνομη πρακτική το γεγονός ότι δεν υπήρχε χρέωση για τη διασύνδεση με τα τερματικά των Wordline και epay.

Σύμφωνα με την άποψη της Viva, η τιμολόγηση αυτή είχε ουσιαστικά ως αποτέλεσμα πελάτες της να μετακινηθούν προς τις Worldline και epay.

Υπενθυμίζεται πως η SoftOne έχει εμπορικές συνεργασίες τόσο με τη Wordline και τη epay, ενώ η Entersoft μόνο με τη epay.

Η άποψη της SoftOne αλλά και της Entersoft – η οποία τελικά δικαιώθηκα από το Δικαστήριο- συνοψίζεται ως εξής:

  • «Μέσω της συνεργασίας μας με τα ιδρύματα πληρωμών Worldline και Euronet/Epay, τα τελευταία απορρόφησαν το σχετικό κόστος του λογισμικού διασύνδεσης υπέρ των εμπόρων προκειμένου να προωθήσει τις υπηρεσίες του στην αγορά αποδοχής μέσων πληρωμής.
  • Προ ολίγων μηνών είχε λάβει χώρα διαπραγμάτευση για αντίστοιχη συνεργασία και με την εταιρεία σας (Viva Wallet), η οποία όμως δεν τελεσφόρησε.
  • Μάλιστα, από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η εταιρεία σας έχει συνάψει και ανακοινώσει συνεργασίες με άλλες εταιρείες λογισμικού για την προνομιακή αντιμετώπιση των πελατών τους.
  • Προξενεί συνεπώς ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση πώς μας καλείτε να σταματήσουμε μια πρακτική, η οποία, εκτός του ότι είναι καθόλα νόμιμη και προς το συμφέρον των εμπόρων, εφαρμόζεται από εσάς τους ίδιους».