Αναθεωρεί επί τα βελτίω η ιταλική τράπεζα UniCredit την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2024.

Ειδικότερα, η τράπεζα εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο +2,3% το 2024 από 1,9% (και 2,0% το 2023) που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Η αναθεώρηση σχετίζεται με την ισχυρότερη του αναμενομένου επίδοση της οικονομίας, ενώ παράλληλα η Unicredit διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της στο 1,7% για το 2025.

“Για άλλη μια φορά, το β’ τρίμηνο του 2024 τα πράγματα κινήθηκαν ανοδικά, σημειώνοντας αύξηση 1,1% σε τριμηνιαία βάση (μετά από 0,8% τριμηνιαία προηγουμένως), λόγω της επιτάχυνσης της βιομηχανικής δραστηριότητας εν μέσω υγιούς εγχώριας και παγκόσμιας ζήτησης” αναφέρεται σχετικά.

Η αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας μεταφράστηκε σε ισχυρή συσσώρευση αποθεμάτων, ημικατεργασμένων και ενδιάμεσων προϊόντων και σημαντική αύξηση των εισαγωγών, από τις οποίες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η βιομηχανική παραγωγή. Η καθαρή επίδραση στην αύξηση του ΑΕΠ ήταν σταθερά θετική.

Σύμφωνα με την ιταλική τράπεζα, σχετικές έρευνεςαποτυπώνουμ μια επιβράδυνση στην αύξηση του ΑΕΠ εντός καλοκαιριού, καθώς η μειωμένη ζήτηση για ελληνικά μεταποιημένα προϊόντα προκάλεσε χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής.

Η ανάπτυξη των υπηρεσιών περιορίστηκε, αν και πιθανώς συνέχισε να βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα χάρη στην ανθεκτικότητα τομέων που σχετίζονται με τον τουρισμό. «Επομένως, αναμένουμε μια ήπια διόρθωση το γ’ τρίμηνο του 2024 έτους, ακολουθούμενη από μέτρια εκ νέου επιτάχυνση της αύξησης του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο. Η υγιής ανάπτυξη της εγχώριας ζήτησης θα αντισταθμίσει την αρνητική συμβολή των καθαρών εξαγωγών, καθώς η εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης επιβαρύνει τις εξαγωγές, ενώ η αύξηση των εισαγωγών παραμένει ανθεκτική. Οι πάγιες επενδύσεις πιθανότατα θα υποστηριχθούν περαιτέρω από την ώθηση από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση θα επωφεληθεί από την υγιή αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί περισσότερο από την ονομαστική αύξηση του εισοδήματος εργασίας» αναφέρει η τράπεζα.