Νέο επεισόδιο (Νο 2) on demand – ραδιοφωνική εκπομπή – Talk Radio 989

To Σάββατο 21/9/2024 ο σύμβουλος μάρκετινγκ Θέμης Σαρανταένας με καλεσμένο του στο studio του Talk Radio 989 by Alpha τον Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπευτή & Executive Coach Χαράλαμπο Πετρά συζήτησαν την έννοια της ψυχολογίας της εμπιστοσύνης στον επαγγελματικό κόσμο.

Η “ψυχολογία της εμπιστοσύνης” (psychology of trust) είναι επίσημος όρος που χρησιμοποιείται στη βιβλιογραφία της ψυχολογίας, ειδικά στην κοινωνική ψυχολογία και τη διοίκηση επιχειρήσεων. Είναι ένα σημαντικό πεδίο μελέτης, καθώς η εμπιστοσύνη θεωρείται θεμελιώδης για την επιτυχή συνεργασία, τις σχέσεις και τη λήψη αποφάσεων τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Υπάρχουν αρκετές μελέτες και βιβλία γύρω από το θέμα της εμπιστοσύνης σε διάφορα πλαίσια. Η εμπιστοσύνη, ως έννοια, έχει μελετηθεί εκτενώς και συχνά συνδέεται με θέματα όπως η ηγεσία, η ομαδική συνεργασία, η διαχείριση κρίσεων, και η διαπραγμάτευση. Στις πιο βασικές έννοιες της επιχειρηματικότητας δηλαδή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναλύθηκε η έννοια της «ψυχολογίας της εμπιστοσύνης» στον επιχειρηματικό κόσμο, με έμφαση στη σημασία της εμπιστοσύνης ως θεμέλιο για τη δημιουργία υγιών επαγγελματικών σχέσεων. Συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο χτίζεται η εμπιστοσύνη σε επαγγελματικό πλαίσιο, ιδιαίτερα μεταξύ συνεργατών και ηγετών, μέσω της διαφάνειας, της συνέπειας και της επικοινωνίας. Επισημάνθηκαν οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξή της, όπως η αξιοπιστία, η ακεραιότητα και η ανοιχτή επικοινωνία, ενώ αναφέρθηκαν και οι συνέπειες της έλλειψής της, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγικότητας και της ηθικής μιας ομάδας. Επιπλέον, συζητήθηκαν στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν έναν ηγέτη να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της ομάδας του, εάν αυτή έχει διαρραγεί, όπως η αναγνώριση των σφαλμάτων και η ανάληψη ευθυνών. Αναλύθηκε ο ρόλος της διαφάνειας ως κεντρικό στοιχείο στη δημιουργία εμπιστοσύνης, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο η προσωπική αυτοπεποίθηση ενός ηγέτη συνδέεται άμεσα με την εμπιστοσύνη που δίνει και λαμβάνει. Παράλληλα, έγινε αναφορά σε ψυχολογικές τεχνικές και στρατηγικές που προάγουν την ταχύτερη ανάπτυξη εμπιστοσύνης και στην επιρροή της συναισθηματικής νοημοσύνης στην αποτελεσματική διαχείριση των σχέσεων μεταξύ ηγετών και υπαλλήλων, ενισχύοντας την κατανόηση και τη συνεργασία.

Κάθε εβδομάδα, ο Θέμης Σαρανταένας, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλεσμένων από την αγορά, θα αποκαλύπτει τεχνικές και βέλτιστες πρακτικές που οι επιχειρηματίες μπορούν να εφαρμόσουν άμεσα. Με απλή και προσιτή γλώσσα, θα παρέχονται ρεαλιστικά παραδείγματα και πρακτικές συμβουλές. Στόχος της εκπομπής είναι να γίνει ένας πολύτιμος σύμμαχος για τους επιχειρηματίες, βοηθώντας τους να εξελίξουν τις επιχειρήσεις τους και να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στον σύγχρονο ανταγωνισμό.

Επιμελείται και παρουσιάζει ο σύμβουλος μάρκετινγκ Θέμης Σαρανταένας.

Η εκπομπή μεταδίδεται ζωντανά κάθε Σάββατο 18.00-19.00 από το Talk Radio 98,9FM by Alpha.

Τη συγκεκριμένη εκπομπή (Νο 2) «Η Ψυχολογία της Εμπιστοσύνης (psychology of trust):
Το Κλειδί για Επιχειρηματική Επιτυχία» μπορείτε να την ακούσετε εδώ: https://marketingconsultant.gr/i-psychologia-tis-empistosynis-psychology-of-trust-talk-radio-989/