Όσο η Apple προετοιμάζει την κυκλοφορία του iPhone 16, οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται ήδη το κλίμα ενθουσιασμού με απάτες που στοχοποιούν τους ενθουσιώδεις θαυμαστές. Η κυκλοφορία του iPhone 16, που ευρέως θεωρείται ως το πιο αναμενόμενο τεχνολογικό γεγονός της χρονιάς, έχει προκαλέσει την ανυπομονησία των θαυμαστών για την απόκτηση του gadget τελευταίας τεχνολογίας. Ωστόσο, οι ερευνητές της Kaspersky ανακάλυψαν ότι οι απειλητικοί φορείς δελεάζουν τους χρήστες με ψεύτικες προπαραγγελίες και ψεύτικη τεχνική υποστήριξη μέσω πειστικών ιστότοπων που δεν οδηγούν παρά σε οικονομικές απώλειες και απογοήτευση.

Το νέο iPhone 16 παρουσιάστηκε στην εκδήλωση «Glowtime» τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024, ενώ οι επίσημες προσκλήσεις για το event είχαν σταλεί τον Αύγουστο. Σύμφωνα με την παράδοση, οι συσκευές αναμένεται να κυκλοφορήσουν στα καταστήματα την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου. Οι αναμενόμενες βελτιώσεις περιλαμβάνουν δυνατότητες που υποστηρίζονται από τεχνητή νοημοσύνη (AI), ανανεωμένο hardware, μεγαλύτερες οθόνες, πιο κομψά frames και ποικιλία νέων χρωμάτων. Οι φήμες για την τελευταία συσκευή άρχισαν να κυκλοφορούν το καλοκαίρι, δίνοντας αρκετό χρόνο προετοιμασίας στους επίδοξους εγκληματίες.

Οι ερευνητές της Kaspersky εντόπισαν δόλια δραστηριότητα που σχετίζεται με το λανσάρισμα. Μια κοινή τακτική των απατεώνων προσφέρει στους πρώτους χρήστες την ευκαιρία να προπαραγγείλουν το τελευταίο iPhone με έκπτωση σχεδόν 40%. Τα θύματα κατευθύνονται σε έναν κομψό ιστότοπο που παρουσιάζει λαμπερά, καινούρια iPhones και δελεάζει τους επισκέπτες με την υπόσχεση να «είναι μεταξύ των πρώτων που θα απολαύσουν την τεχνολογία αιχμής». Μόλις κάνουν κλικ, τους ζητούνται στοιχεία χρέωσης και αποστολής, με την επιλογή να πληρώσουν μέσω PayPal. Κάνοντας κλικ στο «προσθήκη στο καλάθι» ή «αγορά», δημιουργείται ένα ψεύτικο τιμολόγιο που συμπεριλαμβάνει τους φόρους και την αποστολή, προσφέροντας ακόμα και «δωρεάν αποστολή» για παραγγελίες άνω των 1.000$ – τόση γενναιοδωρία!

Μόλις ολοκληρωθεί η πληρωμή, τα θύματα σύντομα συνειδητοποιούν ότι τα χρήματα έχουν εξαφανιστεί από τον λογαριασμό τους χωρίς να παραδίδεται κανένα iPhone. Είναι ακόμη πιο ανησυχητικό το ότι οι απατεώνες κατέχουν πλέον τα προσωπικά τους στοιχεία, τα οποία μπορούν να πωληθούν στο dark web.

Μια άλλη απάτη που εντοπίστηκε από τους ειδικούς της Kaspersky προσφέρει τεχνική υποστήριξη για iPhone, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να αναβαθμίσουν την κινητή συσκευή τους. Ο ψεύτικος ιστότοπος, ο οποίος είναι στα ισπανικά και πιθανώς απευθύνεται σε χρήστες της Λατινικής Αμερικής, επιδιώκει επίσης να τους μεταφέρει σε μια σελίδα όπου μπορούν να αναφέρουν την απώλεια ή την κλοπή του τηλεφώνου και σε μια άλλη για να τους βοηθήσει να βρουν τη συσκευή τους. Τέλος, στο κάτω μέρος δίνεται επίσης στα θύματα η επιλογή να επικοινωνήσουν με μία υπηρεσία επισκευής. Το μόνο που ζητά η σελίδα ως αντάλλαγμα είναι να συνδεθεί ο χρήστης με το Apple ID του (μια σελίδα που περιέργως είναι στα αγγλικά).

Αν και η συμπλήρωση ενός μόνο διαπιστευτηρίου μπορεί να μην φαίνεται σημαντική, οι χρήστες iPhone γνωρίζουν ότι αν κλέψει κάποιος το Apple ID σας, έχει ουσιαστικά ελεύθερη πρόσβαση στον ψηφιακό σας κόσμο. Οι απατεώνες έχουν πρόσβαση στα προσωπικά σας στοιχεία – όπως το όνομα, η διεύθυνση email σας και πολλά άλλα – και μπορούν να τα πουλήσουν στο dark web. Μπορούν επίσης να διεισδύσουν στον λογαριασμό σας στο iCloud, αποκτώντας πρόσβαση στις φωτογραφίες, τα έγγραφα και τα αντίγραφα ασφαλείας της συσκευής σας. Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι πως μπορούν να κάνουν μη εξουσιοδοτημένες αγορές χρησιμοποιώντας το ID σας, μπορούν να δουν το υπόλοιπο του λογαριασμού σας και να πάρουν χρήματα από το Apple Wallet σας. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορούν να κλειδώσουν τη συσκευή σας και να την κρατήσουν για να ζητήσουν χρήματα.

«Όπως συχνά συμβαίνει με τις περισσότερες νέες τεχνολογικές κυκλοφορίες, η παρουσίαση του iPhone 16 έχει δημιουργήσει τεράστιο ενθουσιασμό. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου εκμεταλλεύονται γρήγορα αυτό το κλίμα, οπότε είναι σε τέτοιες ακριβώς συνθήκες που οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Όταν κάνετε νέες αγορές, παραμείνετε στα επίσημα δίκτυα, να είστε δύσπιστοι απέναντι σε προσφορές που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές και να επαληθεύετε πάντα τις διευθύνσεις URL πριν μοιραστείτε οποιαδήποτε προσωπικά στοιχεία. Οι απατεώνες βασίζονται σε ενθουσιώδεις θαυμαστές που θα είναι απρόσεχτοι, επομένως η συνεχής επαγρύπνηση είναι απαραίτητη», λέει η Olga Svistunova, ειδικός ασφαλείας στην Kaspersky.

Για να αποφύγετε να πέσετε θύματα απάτης, οι ειδικοί της Kaspersky προτείνουν:

  • Παραμείνετε στα επίσημα κανάλια: Αγοράστε ή προπαραγγείλετε το iPhone 16 μόνο μέσω επίσημων πωλητών όπως ο ιστότοπος της Apple ή αξιόπιστοι συνεργάτες. Αποφύγετε να κάνετε κλικ σε συνδέσμους από άγνωστους ιστότοπους ή προωθητικά emails, ανεξάρτητα από το πόσο ελκυστική είναι η προσφορά.
  • Να είστε δύσπιστοι απέναντι σε προσφορές που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές: Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου συχνά δελεάζουν τους ανθρώπους με τεράστιες προσφορές ή πρόωρη πρόσβαση. Αν μια προσφορά φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή – όπως μια έκπτωση 40% ή αποκλειστική δυνατότητα προπαραγγελίας – είναι πιθανό να πρόκειται για απάτη.
  • Ελέγξτε ξανά τις διευθύνσεις URL και τις διευθύνσεις email: Οι απατεώνες συχνά δημιουργούν ψεύτικους ιστοτόπους, σχεδόν πανομοιότυπους με τους νόμιμους. Επαληθεύετε πάντα ότι η διεύθυνση URL ξεκινά με “https://” και ότι ταιριάζει με το επίσημο domain της Apple. Να είστε εξίσου προσεκτικοί με emails από ανεπίσημες διευθύνσεις.
  • Μην κοινοποιείτε προσωπικές πληροφορίες: Να είστε επιφυλακτικοί με οποιονδήποτε ιστότοπο ή email που ζητά ευαίσθητες πληροφορίες, όπως τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας, τους προσωπικούς σας αριθμούς ταυτοποίησης ή το συνθηματικό του Apple ID σας. Η Apple δεν θα ζητήσει ποτέ τέτοιου είδους πληροφορίες μέσω ανεπιθύμητων emails ή συνδέσμων.
  • Ενεργοποίηση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA): Προστατέψτε τους διαδικτυακούς λογαριασμούς σας, ειδικά εκείνους που συνδέονται με ηλεκτρονικές πληρωμές, με το 2FA. Το επιπλέον επίπεδο ασφάλειας καθιστά δυσκολότερη την πρόσβαση απατεώνων στα προσωπικά σας στοιχεία.
  • Επαλήθευση ειδήσεων προπαραγγελίας: Αν μάθετε για κάποια ειδική προσφορά ή deal προπαραγγελίας, επιβεβαιώστε την στον επίσημο ιστότοπο ή στα ενημερωτικά κανάλια της Apple.
  • Παρακολουθήστε τη δραστηριότητα της συσκευής σας και αναφέρετε ύποπτες συναλλαγές: Αν λάβετε κάποιο ύποπτο email, αναφέρετέ το στην Apple ή στις αρμόδιες αρχές.
  • Αναφορά ύποπτων προσφορών: Αν εντοπίσετε κάποιον ύποπτο ιστότοπο ή phishing email, αναφέρετέ το στην Apple. Αυτό μπορεί να προστατεύσει άλλους χρήστες από το να πέσουν θύματα απάτης.
  • Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη μέθοδο ασφάλειας: Μια αυτοματοποιημένη μέθοδος ασφάλειας, όπως το Kaspersky Premium, θα σας προστατεύσει από όλες τις γνωστές και άγνωστες απάτες.
  • Μείνετε ενημερωμένοι: Παραμείνετε ενήμεροι σχετικά με κοινές απάτες και τις βέλτιστες πρακτικές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.