Όλα δείχνουν άρση του αδιεξόδου για το μεγάλο έργο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στις  κυβερνήσεις Ελλάδας Κύπρου, με τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της ΕΕ, τις ρυθμιστικές αρχές ενέργειας των δύο χωρών και φυσικά τον ΑΔΜΗΕ για το μείζον θέμα της ανάκτησης του κόστους κατασκευής του έργου.

Στο πλαίσιο της καταρχήν συμφωνίας ο ΑΔΜΗΕ θα αποστείλει επιστολή αίτηση να μην προχωρήσει το suspension της κατασκευής του καλωδίου μέχρι την Παρασκευή καθώς η Κύπρος αποδέχθηκε ότι το έργο με αυτό το ρυθμιστικο πλαίσιο είναι μη βιώσιμο και δεσμεύτηκε να το τροποποιήσει με δύο ρυθμιστικές αποφάσεις την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Εφόσον δεν εκδοθούν οι αναγκαίες αποφάσεις (δύο από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου και μία από την ελληνική ΡΑΑΕΥ) τότε το έργο τίθεται οριστικά σε αναστολή. Από πλευράς ΑΔΜΗΕ αναμένεται οι αποφάσεις που θα εκδοθούν να καταστήσουν βιώσιμο το έργο ξεμπλοκάροντας την κατασκευή του.

Με βάση τα όσα καταρχήν συμφωνήθηκαν η ΡΑΕΚ θα λάβει απόφαση για το έσοδο και τη ρυθμιζόμενη απόδοση του έργου, η οποία θα είναι τουλάχιστον 8,3% για τα 17 χρόνια λειτουργίας του έργου.

Όσον αφορά στο έσοδο, η ΡΑΕΚ δέχθηκε να δοθούν 125 εκατ. ευρώ έσοδα από τους καταναλωτές για τα 5 χρόνια της κατασκευαστικής περιόδου και τα υπόλοιπα να καλυφθούν με κεφαλαιοποίηση από την ημέρα της λειτουργίας της διασύνδεσης.

Πάντα με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν το θέμα της ανάληψης του γεωπολιτικού ρίσκου θα εξεταστεί σε επόμενο στάδιο.