Οι πέντε εμπορικές εταιρείες στο χαρτοφυλάκιο της Berkshire Hathaway που υποστηρίζει ο Warren Buffett — οι Itochu Corp, Marubeni Corp, Mitsubishi Corp, Mitsui & Co και Sumitomo Corp — έχουν καταγράψει εντυπωσιακά κέρδη, με ένα εξ αυτών να αυξάνει την αξία του έως και 30% το 2024.

Αυτά τα πέντε brands είναι επίσης τα μεγαλύτερα από τις λεγόμενες sogo-shosha, ή γενικές εμπορικές εταιρείες της Ιαπωνίας, στις οποίες η Berkshire “πόνταρε πολλά””το 2020 και στη συνέχεια αύξησε την εμπιστοσύνη της τα επόμενα χρόνια. Οι εταιρείες της Ιαπωνίας, που εμπορεύονται ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υλικών, διαδραμάτισαν μεγάλο ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Πλέον λειτουργούν ολοένα και περισσότερο ως παγκόσμιες επιχειρήσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου και ιδιωτικών κεφαλαίων. Η Berkshire σημείωσε κεφαλαιοποίηση 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων την Τετάρτη. Πρόκειται για την πρώτη εταιρεία μη τεχνολογίας στις ΗΠΑ που έφτασε στο ορόσημο. Από το πρωί της Πέμπτης, η αξία της εταιρείας ήταν 994,58 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι μετοχές του ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων με έδρα την Ομάχα της Νεμπράσκα αυξήθηκαν κατά 30,3% το 2024, πολύ πάνω από το κέρδος 17,24% του S&P 500. Αν και κατέχει ιαπωνικές και κινεζικές μετοχές, επενδύει κυρίως σε αμερικανικές εταιρείες, με τις Apple, American Express, Bank of America Corp. και Coca-Cola Co να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου της. Ακολουθούν οι ασιατικές εταιρείες στις οποίες έχει επενδύσει η Berkshire:

Οι μεγαλύτεροι εμπορικοί οίκοι της Ιαπωνίας Mitsubishi Corp , Itochu Corp, Mitsui & Co, Marubeni Corp και Sumitomo Corp έχουν δει τις μετοχές τους να αυξάνονται κατά 33,3%, 29,8%, 14,6%, 9% και 10,9% το 2024, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG. Η Berkshire αύξησε τα μερίδιά της σε αυτές τις πέντε κορυφαίες εμπορικές εταιρείες σε περίπου 9%, ανέφερε η εταιρεία στην ετήσια έκθεσή της για το 2023, από 6-7% το 2022. «Η Berkshire συνεχίζει να διατηρεί το παθητικό και μακροπρόθεσμο ενδιαφέρον της σε πέντε πολύ μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες, καθεμία από τις οποίες λειτουργεί με έναν εξαιρετικά διαφοροποιημένο τρόπο κάπως παρόμοιο με τον τρόπο που διοικείται η ίδια η Berkshire», έγραψε η εταιρεία.

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής EV της Κίνας BYD

Η Berkshire ήταν πρώτος επενδυτής στην κινεζική εταιρεία κατασκευής EV BYD, έχοντας αγοράσει για πρώτη φορά περίπου 225 εκατομμύρια μετοχές το 2008 για περίπου 230 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό το στοίχημα αποδείχθηκε εξαιρετικά επικερδές, καθώς η αγορά EV σημείωσε εκρηκτική ανάπτυξη στην Κίνα και αλλού. Οι μετοχές της BYD που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ σημείωσαν άνοδο περίπου 6% φέτος, ενώ η εισηγμένη στο Shenzhen αυξήθηκε σχεδόν κατά 19%. Ωστόσο, η επενδυτική εταιρεία μειώνει το μερίδιό της στην BYD και τώρα κατέχει μόλις το 4,94%, σύμφωνα με την LSEG. Ο αναλυτής της Nomura, Joel Ying, τον Ιούλιο σημείωσε τον έντονο ανταγωνισμό στην κινεζική αγορά EV ως έναν από τους πιθανούς λόγους που επηρέασαν την απόφαση της Berkshire.