του Δημήτρη Νικολαΐδη, Chief Growth Officer, PeopleCert

Στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον παρατηρείται μια διαρκής και ταχεία μεταβολή σε πολλά πεδία, κυρίως λόγω της τεχνολογικής προόδου. Ο συνεχής ρυθμός της τεχνολογικής ανάπτυξης δεν σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο, αλλά ότι ο συντονισμός των επιχειρήσεων και των εργαζομένων με νέα εργαλεία και πρακτικές θα αποτελεί σταθερό κανόνα του εργασιακού περιβάλλοντος.

Αυτός ο κανόνας γεννά συγκεκριμένες ανάγκες. Οι επιχειρήσεις επιζητούν τη βεβαιότητα ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις, ενώ οι εργαζόμενοι πρέπει να αναζητούν την επιμόρφωση σε σύγχρονα εργαλεία και πρακτικές, καθώς και τη δυνατότητα να αποδείξουν στα εργασιακά περιβάλλοντα που επιθυμούν να ενταχθούν τις γνώσεις τους με διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις.

Το κενό που δημιουργείται από τις ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές καλύπτουν, τα τελευταία χρόνια, πιστοποιήσεις στον τομέα της πληροφορικής και της διαχείρισης έργων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το ITIL το PRINCE2 και το DevOps, που συγκαταλέγονται στις κορυφαίες πιστοποιήσεις παγκοσμίως. Οι πιστοποιήσεις αυτές διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι μιλούν την ίδια «γλώσσα» μέσα στις εταιρείες, αποτρέποντας την ύπαρξη υπαλλήλων «δύο ταχυτήτων». Όπως η αγγλική γλώσσα εξασφαλίζει την επικοινωνία μεταξύ των λαών, έτσι και η κοινή γλώσσα της τεχνολογίας εξασφαλίζει την ορθή λειτουργία μιας εταιρείας. Η χρήση κοινών προτύπων και μεθοδολογιών, όπως αυτές που προσφέρουν οι πιστοποιήσεις ITIL, PRINCE2 και DevOps, μειώνει την πιθανότητα λαθών και βελτιώνει την απόδοση των ομάδων.

Το ITIL βοηθά τους εργαζόμενους να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες και βαθύτερη κατανόηση της διαχείρισής τους, ενώ αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την επαγγελματική τους εξέλιξη.

Το PRINCE2 είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα πρότυπα διαχείρισης έργων, προσφέροντας στους εργαζόμενους διεθνή πιστοποίηση εξειδίκευσης. Οι επαγγελματίες που εκπαιδεύονται στο PRINCE2 μαθαίνουν να σχεδιάζουν, να διαχειρίζονται και να παραδίδουν έργα, δίνοντας έμφαση σε στρατηγικές επικοινωνίας, διαχείρισης κινδύνου και προσαρμοστικότητας. Για τις επιχειρήσεις, η εφαρμογή των πρακτικών του PRINCE2 συμβάλλει στην επιτυχή προληπτική αναγνώριση και αντιμετώπιση κινδύνων, αυξάνοντας την επιτυχία των projects και την ικανοποίηση των πελατών.

Οι πιστοποιήσεις αυτές παρέχουν μια κοινή βάση γνώσεων και ορολογίας, εξασφαλίζοντας ότι όλοι οι πιστοποιημένοι εργαζόμενοι κατανοούν τις διαδικασίες και τις μεθοδολογίες με τον ίδιο τρόπο. Όταν τα μέλη μιας ομάδας μιλούν την ίδια «γλώσσα», οι παρανοήσεις μειώνονται και η συνεργασία βελτιώνεται σημαντικά. Πολλές εταιρείες έχουν διαπιστώσει ότι η υιοθέτηση αυτών των πιστοποιήσεων οδηγεί σε πιο αποδοτικές διαδικασίες και καλύτερη διαχείριση έργων, με λιγότερα σφάλματα και καθυστερήσεις.

Για τις επιχειρήσεις τα οφέλη είναι πολυάριθμα. Σύμφωνα με έρευνες, το 84% των επιχειρήσεων που υιοθέτησαν, για παράδειγμα, το ITIL κατάφεραν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ταλέντα IT, ενώ το 70% μείωσαν το λειτουργικό κόστος της ψηφιακής διάστασης των εργασιών τους. Το 80% των οργανισμών μετά την υιοθέτηση των προτύπων έχουν μειώσει τα προβλήματα στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Συνολικά, το ITIL, το PRINCE2 και το DevOps λειτουργούν ως γέφυρα επικοινωνίας και συντονισμού μεταξύ επιχειρήσεων και εργαζομένων και έχουν υιοθετηθεί από 50.000 εταιρείες (το 82% των Fortune 500) και 800 κυβερνητικούς οργανισμούς από 45 χώρες.
Σήμερα, στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, επιβάλλεται οι εργαζόμενοι να αναβαθμίζουν τις δεξιότητές τους και να πιστοποιούν τις γνώσεις τους για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους και να λαμβάνουν υψηλές αποδοχές.

Aπό το περιοδικό ΧΡΗΜΑ