Στην κατάθεση σχετικής ρύθμισης- για την επιβολή έκτακτου φόρου στους ηλεκτροπαραγωγούς με φυσικό αέριο- προχωρά σήμερα ο Θόδωρος Σκυλακάκης.
- Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά σε αυτή την-ανακοινωμένη ήδη- κίνηση μετά και την χθεσινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού.
Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου απάντησε έμμεσα-πλην σαφώς- στις αντιδράσεις των παραγωγών ενέργειας.
Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός είπε πως,
- “… η κυβέρνηση παρακολουθεί και με πολύ μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας. Όπως γνωρίζετε τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μία πολύ απότομη αύξηση των τιμών της χονδρικής ενέργειας σε όλη την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια…”
για να συμπληρώσει ότι
- “…το αποτέλεσμα ήταν ότι οι παραγωγοί ενέργειας έβγαλαν σαφέστατα ουρανοκατέβατά κέρδη. Η κυβέρνηση αυτά τα κέρδη θα τα φορολογήσει επιβάλλοντας ένα έκτακτο τέλος όπως είχε κάνει και στο παρελθόν, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι δεν μπορεί ο Έλληνας καταναλωτής να πληρώνει τις όποιες δυσλειτουργίες σε μια αγορά ενέργειας που σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο της λειτουργίας που θα θέλαμε…”.
Εχει ενδιαφέρον για το πως θα εξελιχθεί αυτό το πρωθυπουργικό bras de fer, αρχικά με τους επιχειρηματίες/βασικούς μετόχους ομίλων διύλισης τώρα με τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.
Και εάν θα υπάρξει συνέχεια- με την επιβολή έκτακτης εισφοράς/φόρου και σε άλλους κλάδους όπου αποδεδειγμένα κυριαρχούν φαινόμενα/συνέπειες greedflation- ή κατά πόσον θα επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες επιχειρηματιών του ενεργειακού κλάδου πως η κυβέρνηση- επιχειρεί δια της πλαγίας/μέσω Βρυξελλών– να καταστήσει μόνιμη την εισφορά.
Μνήμες από το παρελθόν
Ήταν μεσημέρι της 11ης Σεπτεμβρίου 2011 όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσίαζε στη Θεσσαλονίκη έναν έκτακτο, όπως είχε χαρακτηριστικά τονίσει, φόρο ακινήτων.
Ήταν μεσημέρι της 11ης Σεπτεμβρίου 2011 όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσίαζε στη Θεσσαλονίκη έναν έκτακτο, όπως είχε χαρακτηριστικά τονίσει, φόρο ακινήτων.
Το όνομα αυτού «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Χώρων», εν συντομία ΕΕΤΗΔΕ.
Ο φόρος αυτός τελικά μόνο έκτακτος δεν ήταν. Έχει αλλάξει κατά καιρούς όνομα, μορφή, τρόπο υπολογισμού και καταβολής, αλλά παραμένει παρών…