Τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπό το βάρος των μεγάλων ανατιμήσεων το τελευταίο διάστημα.

Η επιδότηση θα χρηματοδοτηθεί μέσω μιας έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη που έχουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Ειδικότερα, ανακοίνωσε:

-Έκτακτη επαναφορά του τέλους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο. Θα επιβληθεί προσωρινά για τουλάχιστον δύο μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο. Το ακριβές ύψος θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών.

-Επιδότηση των νοικοκυριών τον Αύγουστο του 2024. Το πόσο και πώς θα ανακοινωθεί προς τα τέλη Ιουλίου.

-Ενσωμάτωση της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας για τον νέο μηχανισμό που θα εφαρμοστεί, με πρόσθετη πρόνοια υπέρ των καταναλωτών για την περίπτωση στρεβλώσεων που έχουν ενδημικά χαρακτηριστικά.

Όσο προσθέτουμε νέες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), τόσο οι τιμές θα συμπιέζονται προς τα κάτω, τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Ο υπουργός εξήγησε πώς ακριβώς διαμορφώνονται οι τιμές ρεύματος και ποιοι είναι οι παράγοντες που τις επηρεάζουν.

  • «Το ευρωπαϊκό σύστημα, το οποίο έχει αδυναμίες, αλλά είναι υποχρεωτικό, δεν επιτρέπει κρατική ρύθμιση τιμών ή μονοπώλια.
  • Τα κράτη – μέλη μπορούν να κάνουν παρεμβάσεις, αλλά αυτές δεν έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα.
  • Οι τιμές διαμορφώνονται από το πόσες νέες ανανεώσιμες πηγές μπαίνουν στο σύστημα. Όσο περισσότερες μπαίνουν, τόσο θα υποχωρούν οι τιμές μακροπρόθεσμα». 

Επίσης, για τον λιγνίτη και για το φυσικό αέριο, είπε ότι οι τιμές διαμορφώνονται από δύο εξωγενείς παράγοντες, στις οποίες καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει. Οι τιμές των ρύπων και οι πανευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου. Οι τιμές του φυσικού αερίου σε σχέση με το 2019 έχουν διπλασιαστεί και των ρύπων έχουν τριπλασιαστεί.

Στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζεται και σήμερα η άνοδος με νέα υψηλή τιμή στα 218,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 176,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα χθες, με τη μέγιστη ωριαία τιμή να καταγράφει νέα ρεκόρ στα 759,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τους αγρότες ο υπουργός τόνισε ότι τους συμφέρει να μπουν στο ΓΑΙΑ. Χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι

  • «τους εξασφαλίζει για δύο χρόνια για όλη τους την ενέργεια τιμές προ κρίσης. Έχουν περιθώριο να μπουν έως τον Οκτώβριο»

Όσον αφορά τα χρωματιστά τιμολόγια ο κ. Σκυκαλάκης σημείωσε ότι

  • «το ποιο διαλέγουμε εξαρτάται από το ενεργειακό μας προφίλ» 

Ο υπουργός σημείωσε πώς στα πράσινα τιμολόγια οι τιμές τον Ιανουάριο ήταν κάτω και από τον Δεκέμβριο που είχαμε επιδοτήσεις. Στη συνέχεια είχαμε πτώση στις τιμές την άνοιξη.

Τον Ιούλιο η τιμή ανέβηκε και πάλι και έφτασε οριακά πάνω από τον Ιανουάριο, παραμένοντας όμως πολύ χαμηλά.