Εύλογα είναι τα ερωτήματα στην αγορά, όχι από την ανακοίνωση των Ολλανδών πως θα ασκήσουν το δικαίωμα (επαν)αγοράς που έχουν, αλλά από το γεγονός πως η σχετική διαδικασία θα αφορά ένα μέρος του μετοχικού κεφαλαίου.

Η συμφωνία Reggeborgh-Motor Oil προέβλεπε τη δυνατότητα η πρώτη να αγοράσει από τη δεύτερη σε συμφωνημένη τιμή (1,75/μτχ), που με αναθεώρησή της διεύρυνε τον χρονικό ορίζοντα άσκησης (Μάιος 2025). Γιατί να κινηθεί τώρα ο ένας μέτοχος να αποκτήσει 10,4 εκατ. μτχ (2,987% του μετοχικού κεφαλαίου) και όχι και τα 26 εκατ. που προβλεπόταν;

Έχει ανάγκη η Motor Oil αυτά τα 18,2 εκατ. ευρώ; Προφανώς και όχι. Έχει λόγο να μείνει «ανοιχτό» το option για τα άλλα 15,6 εκατ. (4,48% του μετοχικού κεφαλαίου), που θα ασκηθεί κάποια στιγμή μέχρι τον Μάιο του 2025, μόνο για δύο-τρία τινά, καθώς η πλευρά Βαρδινογιάννη δεν σχεδιάζει να αποεπενδύσει πλήρως από τον όμιλο. Θα μπορούσε η απάντηση να βρίσκεται στον επίσης Ολλανδό, Martialis Quirinus van Poecke, ο οποίος, μέσω του Atlas NV(Atlas Invest Holding), ελέγχει το 9,80% του μετοχικού κεφαλαίου (ήτοι 34,1 εκατ. μτχ) ή σε τρίτο ενδιαφερόμενο, με τον οποίο ο ένας εκ των δύο βασικών μετόχων έχει στα σκαριά καινούργιο project. Ένα μίνι placement είναι ορατό στον ορίζοντα, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες. 

AΠΟ ΧΡΗΜΑ WEEK