Παρουσία εκλεκτών ομιλητών και καλεσμένων οι Εκδόσεις Παπαζήση διοργάνωσαν με επιτυχία την πρώτη επίσημη εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου με τίτλο «Το Οικοσύστημα της Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα: Προκλήσεις και Προοπτικές Ανάπτυξης του 2ου Πυλώνα Ασφάλισης» του Δρ. Χ. Νούνη.
Το “Β” ήταν εκεί και σας μεταφέρει το ρεπορτάζ.
Η συγκεκριμένη έκδοση επιδιώκει να «φωτίσει» τον μικρόκοσμο του Οικοσυστήματος του 2ου Πυλώνα Ασφαλιστικής Προστασίας (Επαγγελματική Ασφάλιση), αναδεικνύοντας τα ζωτικά οφέλη του θεσμού στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.
Η σχετική ανάλυση προσεγγίζει την Επαγγελματική Ασφάλιση ως ένα εμπειρικά δοκιμασμένο μηχανισμό συστηματικής και μακροπρόθεσμης αποταμίευσης που διασφαλίζει την επάρκεια του συνταξιοδοτικού εισοδήματος και συμβάλλει στην κατοχύρωση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης μετά την αποχώρηση από την αγορά εργασίας.
Ο συγγραφέας καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές και τους παρευρισκομένους που τον τίμησαν με την παρουσία τους λέγοντας:
“Είναι μεγάλη συγκίνηση και τιμή να είναι όλοι εδώ για την παρουσίαση του βιβλίου μου. Είμαι συναισθηματικά φορτισμένος καθώς το βιβλίο μου κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Παπαζήση, από τις οποίες πριν 30 χρόνια όταν φοιτούσα στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΣΠΑ και παρέδιδα την πτυχιακή μου, συμβουλευόμουν τα συγγράματα των εκδόσεων μαζί με τους συμφοιτητές μου. Καταλαβαίνετε πως αισθάνομαι όταν το δικό μου πόνημα βρίσκεται σε περίοπτη θέση της βιτρίνας σε έναν από τους κορυφαίους εκδοτικούς οίκους της χώρας. Ευχαριστώ τον Αλέξανδρο Παπαζήση για την τιμή που έκανε να φιλοξενήσει το βιβλίο μου”.
Και συνέχισε: “Αποτελεί μια βιωματική παρακαταθήκη για τον θεσμό της Επαγγελματικής Ασφάλισης, όπως λειτούργησε στην Ελλάδα την τελευταία 20ετία. Αξιοποίησα πλούσιο υλικό που είχε συσσωρευτεί από τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες, τις συνεργασίες της Ένωσης με εγχώριους και διεθνείς καθώς και από προσωπικές αναζητήσεις που συνέθεσαν αυτό το χρηστικό εγχειρίδιο.
Η διαπιστωμένη έλλειψη ενημέρωση για τον θεσμό με παρακίνησε να συγγράψω αυτό το βιβλίο. Πρέπει να αναθερμανθεί η συζήτηση για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος κανονικών συνταξιοδοτικών παροχών τουλάχιστον έως το 2030 με την σημαντική προώθηση του 2ου πυλώνα”.
“Η επαγγελματική ασφάλιση αποτελεί έναν εμπειρικά δοκιμασμένο μηχανισμό συστηματικής και μακροπρόθεσμης αποταμίευσης, που διασφαλίζει την επάρκεια του συνταξιοδοτικού εισοδήματος και συμβάλλει στην κατοχύρωση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης μετά την αποχώρηση από την αγορά εργασίας”.
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι υπάρχει συναντίληψη μεταξύ της ΤτΕ και του Υπουργείο Οικονομικών. “Ο κ. Νούνης έχει ρίζες από το Ρέθυμνο, όπως και ο κ. Στουρνάρας. Χαίρομαι που ο κ. Νούνης είναι στέλεχος του ΥΠΟΙΚ και πρόεδρος του ΤΕΑ ΥΠΟΙΚ και είναι ένας άνθρωπος που συνεργάστηκα στενά ως υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων”.
“Είναι αποτέλεσμα σκληρής, εξειδικευμένης δουλειάς και εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Θα μου επιτρέψετε να μοιραστώ μερικές σκέψεις, τόσο όσο ως Υπουργός Οικονομικών σήμερα, όσο και ως Κοινωνικών Υποθέσεων παλαιότερα”.
“Το ασφαλιστικό μας σύστημα σχεδιάστηκε άλλες εποχές, υπό διαφορετικές συνθήκες. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι έχουμε κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην Ελλάδα. Είναι μία κατάσταση που πρέπει να διαχειριστούμε. Αν πας όλους τους καινούργιους εργαζόμενους οριζόντια και για τις επικουρικές και τις κύριες από το διανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό προφανώς θα καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα”.
«Δυστυχώς στην Ελλάδα, τόσο ο δεύτερος, όσο και ο τρίτος πυλώνας είναι πολύ λιγότερο αναπτυγμένοι συγκριτικά με την Ευρώπη, καθώς αθροιστικά αντιστοιχούν μόλις στο 5,7% του ΑΕΠ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται πως το βιβλίο προλόγισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Καθηγητής Οικονομικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος το συστήνει ανεπιφύλακτα, έχοντας την βεβαιότητα ότι θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εγχειρίδιο γνώσης για κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, καθώς αυτό απευθύνεται όχι μόνο σε οικονομολόγους και επιστήμονες συναφών κλάδων, αλλά σε όλους τους πολίτες, και ιδιαίτερα στις νέες γενιές εργοδοτών και εργαζομένων της ελληνικής αγοράς εργασίας που καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα σύγχρονο περιβάλλον με δυσμενείς δημογραφικές και δημοσιονομικές προοπτικές, καθώς και έντονες ασφαλιστικές ανισορροπίες και περιορισμούς, αναζητώντας βέλτιστες συμπληρωματικές λύσεις ενίσχυσης του συνταξιοδοτικού τους εισοδήματος με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.
O κ. Κυριάκος Σαμπατακάκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Accenture Hellas), αναφέρθηκε στα οφέλη που προέκυψαν για την εταιρεία του από την ίδρυση Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης, εστιάζοντας στην ικανοποίηση των εργαζομένων που πλέον έχουν την ικανότητα να αποταμιεύουν, ενώ αναφέρθηκε και στη συμβολή τέτοιων εργαλείων στην υπόθεση του brain gain, δηλαδή της επιστροφής Ελλήνων εργαζομένων από το εξωτερικό.
O κ. Σταύρος B. Θωμαδάκης, Ομότιμος Καθηγητής χρηματοοικονομικής επιστήμης του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών είπε: Πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε το τρίπτυχο αποταμίευση-κεφαλαιοποίηση – επένδυση. Αν αυτό το τρίπτυχο δυσλειτουργήσει “τραυματίζεται” όλος ο οικονομικός μηχανισμός. Ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης είναι ένα σύστημα αποταμίευσης που καταλαμβάνει έναν ενδιάμεσο ρόλο ιδιωτικής πρωτοβουλίας μεταξύ δημόσιας παρέμβασης και ιδιωτικής παρέμβασης στον ασφαλιστικό τομέα. Είναι ένα αυτόνομο όχημα της κοινωνίας, της Κοινωνίας των Πολιτών θα έλεγα, έναν πόλο δημιουργίας και συσσώρευσης κεφαλαίου. Σε πολλές χώρες του εξωτερικού ο 2ος πυλώνας έχει λάβει τεράστιο μέγεθος. Οι επενδυτικές ενέργειες του φορέα ασφάλισης επιδούν καταλυτικά και στις εξελίξεις της αγοράς κεφαλαίου και ακόμα και στις συμμετοχικές πλειοψηφίες σημαντικών σχημάτων εταιρειών.
Πατήστε εδώ και δείτε όλη την παρέμβασή του στην εκδήλωση
Για το βιβλίο μίλησαν οι:
- Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
- Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
- Νικόλαος Δ. Φίλιππας, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς & Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού
- Σταύρος Θωμαδάκης, Ομότιμος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
- Κυριάκος Σαμπατακάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Accenture Ελλάδος
- Χρήστος Νούνης, Πρόεδρος Δ.Σ. Τ.Ε.Α.-ΥΠ.ΟΙΚ. και Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Γαβριήλ Αμίτσης, Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.