Έλενα Ερμείδου

Κινητικότητα και ανταγωνιστικότητα εμφανίζουν τα ελληνικά ξενοδοχεία σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ. Οι δύο τελευταίες εξελίξεις αλλάζουν τον χάρτη της αγοράς σε Κρήτη και Ρόδο.

Συγκεκριμένα η Evergolf, συμφερόντων της οικογένειας Βασιλάκη,  κύριος μέτοχος της Aegean και της Autohellas απέκτησε σημαντικό ποσοστό της Golf Residences, ιδιοκτήτριας εταιρείας και operator πέντε μεγάλων τουριστικών μονάδων της Κρήτης, Των Blue Palace a Luxury Collection Resort & Spa, Agapi Beach Resort, Cretan Malian Park, Village Heights και Koutouloufari Village Holiday Club.

Στο πλαίσιο των εξαγορών, επίσης, η επενδυτική εταιρεία HIG απέκτησε πλειοψηφικό μερίδιο στην ιδιοκτήτρια εταιρεία των ξενοδοχείων Amillia Mare και Paradise Village στην Ρόδο, ενώ η διαχείρισή τους παραμένει υπό την Aldemar.

Οι τιμές, τώρα των ελληνικών ξενοδοχείων, παρά τις ανοδικές τάσεις,

Βρίσκονται σε ανταγωνιστικά επίπεδα παρά την υψηλότερη φορολογία κατά  20% – 120% σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της trivago, η Ελλάδα συνολικά, με εξαίρεση Μύκονο και Σαντορίνη είναι φθηνότερη σε όλες τις κατηγορίες – εκτός της Τουρκίας που φέτος ανακάμπτει χρησιμοποιώντας την τιμολογιακή πολιτική ως βασικό της εργαλείο.

Αφίξεις

Αύξηση των διεθνών αφίξεων +14,6% (+18,0% από την αρχή του έτους) στα κυριότερα αεροδρόμια. Αύξηση παρατηρήθηκε τόσο στην Αθήνα (+27,0%) όσο και στα περιφερειακά αεροδρόμια (+11,7%), ενώ από την αρχή του έτους οι αντίστοιχες αυξήσεις είναι +23,1% και + 15,8% αντίστοιχα.

Αύξηση σημείωσαν και οι  διεθνείς οδικές αφίξεις κατά +8,4%, ενώ από την αρχή του έτους η αύξηση ανέρχεται σε +3,1%.

Οι αυξημένες αφίξεις αποτυπώνονται και στην Έρευνα Συνόρων1 της ΤτΕ, με την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση του Μαΐου αυξημένη κατά +23,6% σε σχέση με τον Μάιο 2017, και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά +34,7%. Οι αντίστοιχες μεταβολές από την αρχή του έτους είναι +16,8% και +21,7% αντίστοιχα. Υπήρξε δηλαδή τον Μάιο μια σημαντική αύξηση της ΜΚΔ που παρέσυρε και την ΜΚΔ από την αρχή του έτους.