του Δημήτρη Τζάνα, Συμβούλου Διοίκησης, Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Η ΕΕ αντιμετώπισε με επιτυχία τους κραδασμούς από το Brexit, που συντελέστηκε πέντε χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016. Επιτυχώς αντιμετωπίστηκε όμως και η πανδημία μετά το 2020. Ακόμη και ο πόλεμος στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στους πρώτους μήνες του 2021, με πολλαπλές παρενέργειες, δοκιμάζοντας τη συνοχή και την ανταγωνιστικότητά της, αποκαλύπτει και την ανθεκτικότητά της.
Ωστόσο, ο απόηχος των ευρωεκλογών για τη Γαλλία, με την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, και το εμφανές προβάδισμα της ακροδεξιάς, που προτάσσει ατζέντα με υψηλό βαθμό λαϊκισμού και έντονο εθνικιστικό περιεχόμενο, ευλόγως προβληματίζει. Η δημοσιονομική εκτροπή της γαλλικής οικονομίας από την εφαρμογή πολιτικών αυξημένων ελλειμμάτων είναι πιθανή. Ως αποτέλεσμα, ο φόβος των αγορών εκδηλώνεται με την αύξηση των αποδόσεων των γαλλικών δεκαετών ομολόγων και των spreads σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα. Οι τιμές των γαλλικών τραπεζών, η Société Générale, η Credit Agricole και η BNP, που κατέχουν άφθονα κρατικά ομόλογα, κατρακυλούν, και η υποχώρηση του δείκτη CAC 40 έφτασε σχεδόν το 7%. Την ίδια ώρα, η Citigroup υποβαθμίζει τις ευρωμετοχές, εκτιμώντας ότι ο πολιτικός κίνδυνος δύσκολα θα προσπεραστεί.
Θα χρειαστεί να φτάσουμε στις 7 Ιουλίου για να γνωρίσουμε τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών. Μέχρι τότε, στις αγορές θα κυριαρχεί αβεβαιότητα και οι διαχειριστές θα προκρίνουν συντηρητικές στρατηγικές.
Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητο. Η προσπάθεια για αναρρίχηση πάνω από τις 1.500 μονάδες έχει υποκατασταθεί από την προσπάθεια διατήρησης του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.400 μονάδες, ως αποτέλεσμα του κύματος ρευστοποιήσεων τραπεζικών, κυρίως, μετοχών. Η ερώτηση του εκατομμυρίου που βρίσκεται στα χείλη όλων είναι αν η πτώση τερμάτισε οριστικά και αμετάκλητα στις 1.395 μονάδες. Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, μέχρι και τις 1.437 μονάδες, η τρέχουσα ανοδική κίνηση είναι μια αντίδραση στην προηγηθείσα διόρθωση. Μόνο με την υπέρβαση –και κυρίως την κατοχύρωση– των 1.450 μονάδων θα μπορέσουμε να ισχυριστούμε, με σχετική ασφάλεια, ότι μάλλον ολοκληρώθηκε το πτωτικό κύμα ή ότι έστω ο Γενικός Δείκτης έχει εισέλθει, πλέον, σε φάση συσσώρευσης.
Αν όμως αυτές είναι οι επισημάνσεις της τεχνικής ανάλυσης, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τα ελκυστικά θεμελιώδη της ελληνικής αγοράς, με τα ελληνικά ομόλογα να μην έχουν επηρεαστεί από τις αναταράξεις των γαλλικών, κυρίως, ομολόγων. Συνηγορούν, επομένως, αυτά τα δεδομένα σε μια διαφοροποιημένη στάση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, που δεν είναι ωστόσο εύκολο να υλοποιηθεί στην πράξη αν συνεχίσουν οι «μαύροι κύκνοι» να είναι παρόντες στην πολύπαθη ιστορικά ευρωπαϊκή ήπειρο.
ΑΠΟ ΧΡΗΜΑ WEEK