Συγκεκριμένες προτάσεις προς την κυβέρνηση, αλλά και προς τους φορείς της δημόσιας διοίκησης, διαμορφώθηκαν από τις εισηγήσεις των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στη ημερίδα της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε) με θέμα “Το Στοίχημα της Επαναβιομηχανοποίησης στην Ελλάδα” που πραγματοποιήθηκε  στον πολυχώρο Άτρακτος.

 

Στην ημερίδα, που ξεκίνησε με καλεσμένο ομιλητή τον Αν. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Νίκο Παπαθανάση, οι προτάσεις που διαμορφώθηκαν από όλους τους συμμετέχοντες φορείς και συμπυκνώνει η Ε.ΕΝ.Ε, είναι:

1. Η συνεργασία κράτους και επιχειρήσεων για την υλοποίηση μιας “ολιστικής” βιομηχανικής πολιτικής, η οποία θα αποσκοπεί στην ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής με όρους τεχνολογικής αριστείας και καινοτομίας.

2. Η συμμετοχή των επιχειρήσεων στην εκπαίδευση των εργαζομένων ώστε το αντικείμενο της εκπαίδευσης να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των επιχειρήσεων και να μην περιορίζεται σε θεωρητικές και μη αξιοποιήσιμες από τις επιχειρήσεις γνώσεις.

3. Προτείνεται η παροχή έξυπνων κινήτρων για το upskilling-reskilling, με σημαντικότερο τη σύνδεση της εκπαίδευσης των εργαζομένων με ένα μειωμένο μη μισθολογικό κόστος.

 

4. Πράσινη Μετάβαση – Yes, But Made in Greece. Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν τη σημασία να συνεχιστεί ταχύρρυθμα η πράσινη μετάβαση της Ευρώπης και της Ελλάδος, αλλά με τους κορυφαίους ειδικούς να υπογραμμίζουν την ανάγκη αυτό να γίνει με όχημα την εθνική βιομηχανία μας, όπως συνηθίζεται και στο εξωτερικό.

5. Ειδικότερα, σχετικά με την κρατική υποστήριξη της ελληνικής παραγωγής, η Ε.ΕΝ.Ε επισημαίνει ότι πολλές Ευρωπαϊκές χώρες στηρίζουν διακριτικά (με το “αόρατο χέρι” του κράτους) ή και απροκάλυπτα, τις εθνικές τους βιομηχανίες έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού.

Διαπιστώθηκε λοιπόν η ανάγκη να συνεργαστούν τόσο το “ορατό” (όπως η Πρωτοβουλία των ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ που δημιουργήθηκε για να αναδείξει και να καλύψει το κενό του κράτους), όσο και το “αόρατο” κυβερνητικό χέρι, με το κράτος να δίνει το στίγμα, να ρυθμίζει το πλαίσιο, να ενισχύει στρατηγικά και ουσιαστικά την ανάπτυξη με σωστές πρωτοβουλίες και κίνητρα, να ακολουθεί τα πιο έξυπνα ευρωπαϊκά και διεθνή παραδείγματα, και να δίνει χώρο και περιθώριο στο Ελληνικό επιχειρείν να κάνει το αναπτυξιακό άλμα που οραματίζεται και μπορεί.

6. Να χρηματοδοτηθεί από τους αναπτυξιακούς πόρους το “καινοτόμο οικοσύστημα“, η υγιής επιχειρηματικότητα και η εγχώρια βιομηχανία, με ακόμη πιο έξυπνα και τολμηρά εργαλεία τα επόμενα χρόνια, ώστε να μη χαθεί η άνευ προηγουμένου (και επομένου!) αυτή ευκαιρία για τον τόπο και τις ελληνικές επιχειρήσεις.