Από την Τόνια Καπαρελιώτη, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Wellness & NLP Coach

Κι αν πραγματικό χειμώνα δεν ζήσαμε φέτος, η προσμονή μας για το καλοκαίρι παραμένει το ίδιο έντονη και δυνατή! 

Το καλοκαίρι αποτελεί άλλωστε την πιο αγαπημένη εποχή μικρών και μεγάλων, καθώς προσφέρει χρόνο για την αυτοφροντίδα μας ή μια ευκαιρία αναθεώρησης των στόχων που δεν υλοποιήσαμε μέχρι τώρα. 

Τι κάνει όμως πραγματικά το καλοκαίρι μέρος της ευεξίας μας;

Ο ήλιος είναι πάντα η αρχή

Η έκθεση στον ήλιο βελτιώνει τη διάθεσή μας, επιδρώντας θετικά στην παραγωγή ορμονών, όπως η σεροτονίνη. Η συμβολή του ήλιου στη μείωση του στρες και του άγχους είναι, πλέον, αποδεδειγμένη επιστημονικά: 10-15 λεπτά χαλάρωσης κάτω από τον ήλιο, ακόμη και στο μπαλκόνι του σπιτιού μας, μας κάνει να νιώθουμε ότι γεμίσαμε μπαταρίες, κάτι που θα χρειαζόταν ώρες ύπνου για να το πετύχουμε. 

Για να μη μιλήσουμε και για την ευκαιρία που έχουμε να συνθέσουμε, επιτέλους, την πολυπόθητη βιταμίνη D από τον ήλιο! Η σημασία της επάρκειας βιταμίνης D έχει γίνει γνωστή τα τελευταία χρόνια, λόγω της μεγάλης συμβολής της στην υγεία μας σε πολλούς τομείς. Ονομάζεται και «βιταμίνη της χαράς», οπότε δεν έχουμε παρά να συλλέξουμε αρκετή από αυτήν, μιας και βρίσκεται σε αφθονία στη φύση. 

Προσοχή, όμως, στην έκθεση στον ήλιο: 10-30 λεπτά, δύο-τρεις φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τον τύπο του δέρματός μας, αρκούν για την επαρκή απορρόφηση.

Η επαφή με τη θάλασσα συμβάλλει επίσης στην ευεξία μας

Αν καθίσουμε στην παραλία και κλείσουμε τα μάτια μας, ακόμη και οι πιο ενοχλητικοί θόρυβοι, σε λίγα λεπτά, θα μοιάζουν μακρινοί και ο μόνος ήχος θα είναι αυτός των κυμάτων της θάλασσας… Η ρυθμική κίνησή τους μπορεί να ηρεμήσει το μυαλό μας, να μας προκαλέσει μια αίσθηση γαλήνης. Ας μη βιαστούμε να παραπονεθούμε για τους ενοχλητικούς διπλανούς με τις ρακέτες. Πάντα υπάρχει κάτι στην παραλία που μπορεί να μας ωφελήσει. 

Αν έχουμε ήδη χαλαρώσει με τον ήλιο και τη θάλασσα, ιδανικό θα ήταν να ενισχύσουμε αυτό το υπέροχο συναίσθημα με τροφή πλούσια σε… βιταμίνες!

Μια διατροφή που μας… φροντίζει αποτελεί σίγουρα στοιχείο ευεξίας..

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ