Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εξάγει προϊόντα άνω των 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Το ευρωπαϊκό μπλοκ παρουσιάζει μια διαφοροποιημένη οικονομία που περιλαμβάνει βιομηχανίες καυσίμων και ορυκτών, αυτοκινήτων, εμβολίων και τεχνολογίας. Στον χάρτη αποτυπώνονται οι κορυφαίες εξαγωγές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2022. Τα δεδομένα προέρχονται από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Πολυπλοκότητας.

Τα αυτοκίνητα και το πετρέλαιο κυριαρχούν στις εξαγωγές της ΕΕ

Το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Φινλανδία, η Ελλάδα, η Λιθουανία, η Σουηδία και η Ολλανδία έχουν το διυλισμένο πετρέλαιο ως το κορυφαίο εξαγωγικό τους προϊόν. Η Ολλανδία εξήγαγε διυλισμένο πετρέλαιο αξίας 68,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων παγκοσμίως. Στη χώρα βρίσκεται το διυλιστήριο BP Rotterdam, το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου στην Ευρώπη.

Εκτός από το πετρέλαιο, τα αυτοκίνητα (και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων) συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομία της ΕΕ. Η Αυστρία, η Τσεχία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Ισπανία έχουν τα προϊόντα αυτοκινήτου ως τις κορυφαίες εξαγωγές τους. Με γνωστές μάρκες αυτοκινήτων όπως η Volkswagen, η BMW, η Mercedes-Benz, η Audi και η Porsche, μόνο η Γερμανία παράγει περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από τις εξαγωγές αυτοκινήτων.

Άλλα προϊόντα συμβάλλουν στη διαφοροποίηση της οικονομίας της ΕΕ

Το κορυφαίο εξαγώγιμο προϊόν της Γαλλίας είναι αεροπλάνα, ελικόπτερα ή/και διαστημόπλοια, ενώ η Ιταλία και η Δανία διαπρέπουν στη βιομηχανία συσκευασμένων φαρμάκων. Η Ιρλανδία διαθέτει σημαντική φαρμακευτική βιομηχανία, φιλοξενώντας μεγάλες εταιρείες όπως η Pfizer, η Johnson & Johnson, η Merck και η Novartis.