Κάθε χρόνο, ο Δείκτης ESG μετρά τους κινδύνους που σχετίζονται με το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την υγεία και ασφάλεια των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Λειτουργώντας ως ένας δείκτης αναφοράς, ο Δείκτης ESG βοηθά στην αξιολόγηση των
πρωτοβουλιών βιωσιμότητας και της προόδου των χωρών προς ένα ισχυρό και διαρκές μέλλον.
Σε μια ιστορική μετατόπιση, η Ισλανδία κατακτά την πρώτη θέση στον Δείκτη ESG, ξεπερνώντας τη Φινλανδία, τον προηγούμενο πρωτοπόρο. Στη συνέχεια ακολουθούν από κοντά η Σουηδία στη 3η θέση, η Νορβηγία στη 4η και η Αυστραλία, η οποία επιδεικνύει εντυπωσιακή άνοδο από την 9η στην 5η θέση. Αυτό το επίτευγμα εδραιώνει τη θέση της Αυστραλίας δίπλα στις Βόρειες χώρες ως παγκόσμιο ηγέτη στην απόδοση ESG.
Η Ελλάδα κατέχει την 36η θέση στον φετινό Δείκτη ESG, επιδεικνύοντας την ισχυρότερη
επίδοσή της στον υπο-δείκτη Υγείας & Ασφάλειας, όπου τοποθετείται στην 28η θέση.
Ωστόσο, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια κρίσιμη πρόκληση στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως αποτυπώνεται από την θέση της ως ο 51ος μεγαλύτερος εκπομπέας CO2 ανά κεφαλή μεταξύ 190 χωρών. Με την πρόσφατη υιοθέτηση, στις 24 Απριλίου 2024, της νέας Οδηγίας για την Εταιρική Δέουσα Επιμέλεια όσον αφορά τη Βιωσιμότητα (“CSDDD”) από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενσωμάτωσή της στο εθνικό νομικό πλαίσιο και να ενισχύσει τις προσπάθειές της για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο Δείκτης ESG 2023 παρουσιάζει μια ανησυχητική εικόνα όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, με δύο σημαντικές χώρες όπως η Βραζιλία και η Ρωσσία να κατρακυλούν στην κατάταξη. Η Βραζίλία, αποκαλούμενη “πνεύμονας της Γης”, και η Ρωσία, φημισμένη για τα εκτεταμένα βορειοανατολικά δάση της που είναι ουσιώδεις για την ισορροπία του κλίματος, βρίσκονται σε ανησυχητική πορεία καταλαμβάνοντας την 153η και την 123η θέση στον υπο-δείκτη περιβάλλοντος αντίστοιχα.
Η Βραζιλία διατηρεί τον ρόλο της ως ένας από τους μεγαλύτερους εκπομπούς αερίων του
θερμοκηπίου στην τελευταία έκθεση, με συνολικές εκπομπές που ανέρχονται συνολικά σε 467 χιλιάδες τόνους CO2, καθιστώντας την τον 14η μεγαλύτερο εκπομπό CO2 παγκοσμίως.
Επιπλέον, αντιμετωπίζει αυξημένους κινδύνους σχετικά με τη βιοποικιλότητα, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των δασών και της προστασίας των ειδών που βρίσκονται υπο εξαφάνιση.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία κατατάσσεται ως ο 4ος μεγαλύτερος εκπομπός CO2 παγκοσμίως, μετά την Κίνα (πρώτος μεγαλύτερος εκπομπός), τις Ηνωμένες Πολιτείες (2ος) και την Ινδία (3ος). Η περιβαλλοντική επίδραση της Ρωσίας επεκτείνεται στη βιοποικιλότητα, με τη χώρα να κατατάσσεται 2η ως προς την εμπλοκή της σε παράνομη, μη αναφερόμενη και μη ρυθμιζόμενη αλιεία, μετά την Κίνα.
Όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι χώρες που πρέπει να παρακολουθηθούν στενά για την σημαντική πτώση τους βρίσκονται κυρίως στην Ασία (Μπανγκλαντές 158ο, Ρωσία 139η, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 92α) και στην Αφρική (Ισημερινή Γουινέα 170η, Αλγερία 160η, Αγκόλα 155η). Το Μπανγκλαντές, η Ρωσία και η Αλγερία αντιμετωπίζουν έντονες εθνοτικές διαφορές και διασπασμένες ελίτ. Το Μπανγκλαντές, επιπλέον, αντιμετωπίζει σοβαρούς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης, μια πρόκληση που εμφανίζεται και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αντίθετα, η Ισημερινή Γουινέα και η Αγκόλα αντιμετωπίζουν πιέσεις σχετικά με την ένδεια και τις ανισότητες στην πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση, η υγεία και άλλες κοινωνικές υποδομές.
Σε περιφερειακό επίπεδο, η Ευρώπη διατηρεί ένα σημαντικό προβάδισμα έναντι των άλλων
περιοχών του κόσμου, με μια βαθμολογία 28.15, πολύ πιο μπροστά από τη Νότια Αμερική
(38.58), τη Βόρεια Αμερική (40.05), την Ωκεανία (41.63), την Ασία (46.22) και την Αφρική
(55.61).
Η Ευρώπη εμφανίζει ελάχιστη διακύμανση μεταξύ των χωρών της, ιδιαίτερα μεταξύ των 27
κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Πορτογαλία και η Δανία ξεχωρίζουν ως οι πρωτοπόροι του Δείκτη ESG, ενώ η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία παρουσιάζουν χαμηλές επιδόσεις. Μόνο 18.6 βαθμοί χωρίζουν τη Φινλανδία, που κατέχει την υψυλότερη βαθμολογία, από την Ουγγαρία, που κατέχει την χαμηλότερη.
Η κατάταξη του Δείκτη ESG ολοκληρώνεται με τη Σομαλία (183η), που αναγνωρίζεται συνεχώς ως η χώρα με το υψηλότερο κίνδυνο ESG για τρίτο συνεχόμενο έτος. Πριν τη Σομαλία, η Υεμένη, που βρίσκεται σε μια από τις πλέον σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου, υφίσταται σημαντική πτώση, καταγράφοντας 7 θέσεις χαμηλότερα από την προηγούμενη 175η θέση στην 182η, ακολουθούμενη από το Τσαντ (181ο), την Αϊτή (180η) και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (179η).
Τα πλήρη αποτελέσματα του Δείκτη ESG για το 2023 (ESGI), συμπεριλαμβανομένης της διαδραστικής οπτικοποίησης δεδομένων και της τεχνικής τεκμηρίωσης, είναι διαθέσιμα στην ακόλουθη ιστοσελίδα