Στα επίπεδα του τέλους του 2023 κατάφεραν να διατηρήσουν οι τράπεζες το «κόκκινο» απόθεμά τους το α’ τρίμηνο του 2024, με τις εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων να είναι αμελητέες και τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων να παραμένουν σε τροχιά υλοποίησης.  

Πιο αναλυτικά, η Τράπεζα Πειραιώς διέθετε στα τέλη του περασμένου Μαρτίου ένα προβληματικό απόθεμα, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, με τις εισροές να περιορίζονται σε μόλις 100 εκατ. ευρώ και τον σχετικό δείκτη να παραμένει αμετάβλητος στο 3,5%. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, άλλωστε, η τράπεζα ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης στην APS του project Delta, πιστωτικής απαίτησης 400 εκατ. ευρώ, με 160 εκατ. ευρώ μεικτή λογιστική αξία, ενώ, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις δρομολογεί τη διάθεση ενός ακόμη χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων με την κωδική ονομασία Nest, εκτιμώντας πως αυτή θα έχει ολοκληρωθεί το γ’ τρίμηνο του 2024.

Όσον αφορά στην Εθνική Τράπεζα, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της διαμορφώθηκαν σε, επίσης, 1,3 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2024 – ή 200 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις – με τις ροές να είναι αμελητέες (200 εκατ. ευρώ) και εντός των προσδοκιών της διοίκησης, γεγονός που τις επέτρεψε να διατηρήσει τον δείκτη NPE στο 3,7%, ήτοι στα επίπεδα του περασμένου Δεκεμβρίου έναντι 5,2% πριν από περίπου ένα χρόνο. 

Υπενθυμίζεται πως η ΕΤΕ, μετά την ολοκλήρωση του project Frontier II, δρομολογεί την τιτλοποίηση και του Frontier III. Πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο που αποτελείται κυρίως από εγγυημένα δάνεια μεγάλων, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στεγαστικά και καταναλωτικά, συνολικής αξίας προ προβλέψεων 600 εκατ. ευρώ, με ημερομηνία αναφοράς την 30η Ιουνίου του 2023. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2024, κατόπιν λήψης των σχετικών εγκρίσεων. Την ίδια στιγμή, σε τροχιά υλοποίησης παραμένουν και οι συναλλαγές Pronto και Solar, με αμφότερες να ολοκληρώνονται εντός του τρέχοντος έτους.