Στο Panel 2 του Greek space Tech Forum με θέμα «Geopolitical challenges and opportunities» στην κεντρική του ομιλία με τίτλο “The importance of space for Greek national security”, ο Δρ. Θάνος Ντόκος, National Security Advisor to the Prime Minister of Greece, ανέφερε στην ομιλία του:
Μαζί με την πρόοδο της τεχνολογίας υπάρχουν πολλές συμφωνίες και ρυθμίσεις οι οποίες ήδη είναι ξεπερασμένες. Οι κανόνες για το διάστημα ακόμα γράφονται. Η 4η βιομηχανική επαντάσταση ανοίγει τους ασκούς του αιόλου σε ότι αφορά τις νέες τεχνολογίες. Ο χώρος της εθνικής ασφάλειας είναι μείζονος σημασίας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία με την χρήση του Starlink αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα. Είναι πολύ σημαντικές οι χρήσεις του διαστήματος για τις τηλεπικοινωνίες όπως και για την διαχείριση φυσικών καταστροφών. Εχουμε μπροστά μας μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίοδο. Πού βρίσκεται η Ελλάδα μπροστά σε όλα αυτά; Σίγουρα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις μεγάλες χώρες που ήδη πρωταγωνιστούν, όμως υπάρχουν πολλές ρεαλιστικές ευκαιρίες συνεργασίας με άλλες χώρες σε διμερές επίπεδο. Η μεγάλη πρόκληση σήμερα είναι η καλύτερη συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Ο κ. Στέλιος Μπολλάνος, Cofounder & Director, Planetek Hellas, ανέφερε: Δεν μπορώ να μην τονίσω το διάστημα ως τέταρτη διάσταση ισχύος και εξουσίας. Είμαστε στην άκρη της Ευρώπης όπου πολύ κοντά μας υπάρχουν λαοί που εισρέουν στη χώρα για να μεταφερθούν στην Ευρώπη. Τις ίδιες διόδους επιλέγουν και άνθρωποι με επικίνδυνους σκοπούς και στόχους. Στο επίπεδο αυτό, η καταγραφή αυτών των χώρων και διόδων από το διάστημα, μπορεί να δώσει σημαντικές λύσεις στη φύλαξη και τον έλεγχο των συνόρων.
Ο κ. Βασίλειος Παπαντωνίου, President BoD, Hellenic Technology of Robotics, είμαστε μία μικρή χώρα σε μία γειτονιά με αναταραχές. Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς στην προσπάθεια της Ευρώπης στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των απειλών από το διάστημα. Μια μεγάλη απειλή για την Ευρώπη και μεγάλο άγχος για τους στρατούς είναι να μην παρενοχλήσει κανείς τους GEO δορυφόρους, ώστε να πάψουν να λειτουργούν μόνο ως hubs παρακολούθησης. Στην Ελλάδα έχουμε την δυνατότητα με φθηνούς τρόπους να δώσουμε λύσεις στον τομέα αυτό.
Η κ. Eleni Patouni, Project Officer Emerging GNC Technologies, EDA, CapTech Space Moderator, ανέφερε: Έχουμε αυτή τη στιγμή 23 κράτη μέλη και πάνω από 500 συμμετέχοντες και με τον τρόπο αυτό παρέχουμε ένα forum συνεργασίας. Είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη αμυντική κοινότητα στην Ευρώπη. Οι συμμετέχοντες από την Ελλάδα είναι 17, συμμετοχές οι οποίες ήδη έχουν οδηγήσει στην υπογραφή τριών έργων, ενώ σύντομα υπογράφονται ακόμη τέσσερα.
Ο κ. Παντελής Τζωρτζάκης, Vice Chairman, Executive Member of the BoD, Hellenic DevelopmentBank, ανέφερε: Η Αμερική έχει δημιουργήσει το BAU, ώστε να επικοινωνεί με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις startup. Στην Ευρώπη δεν είχε αναπτυχθεί τόσο πολύ. Πρόκειται για την αποτελεσματική χρήση της καινοτομίας που προκύπτει από το R&D σε διάφορους χώρους εφαρμογής, τόσο στην άμυνα, όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Σε αυτό το κομμάτι της καινοτομίας είναι καθοριστική η συμβολή των ενόπλων δυνάμεων. Είναι χαρακτηριστικό ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ. Είναι σημαντικό να αναπτύσσεται στο χώρο των ενόπλων δυνάμεων η έννοια του development. Αυτό μπορεί να αλλάξει ριζικά το επίπεδο καινοτομίας στη χώρα.
Photo Credits
©Ελένη Παπαδάκη/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι