Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας
Η Υγεία αποτελεί έναν πλούτο που συχνά δεν εκτιμούμε επαρκώς, μέχρις ότου αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα υγείας. Σε μια εποχή που οι εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης υπόσχονται καλύτερα αποτελέσματα για την Υγεία, είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι πολλοί πολίτες αντιμετωπίζουν μια μεγάλη πρόκληση: το βάρος των ιδιωτικών δαπανών.
Όπως λέει η πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης βρίσκεται σε ανοδική τροχιά εδώ και χρόνια, με τις θεραπείες, τα φάρμακα και τις ιατρικές πράξεις να γίνονται όλο και πιο ακριβά.
«Στο σύνθετο τοπίο της υγειονομικής περίθαλψης, οι ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία είναι μια σημαντική ανησυχία για τους πολίτες. Αυτά τα έξοδα, που δεν καλύπτονται, μπορούν να οδηγήσουν σε οικονομική πίεση και να επηρεάσουν τη συνολική ευημερία των ατόμων.
Το αυξανόμενο κόστος υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και των ιατρικών διαδικασιών, συμβάλλει, επίσης, στην αυξανόμενη επιβάρυνση των ιδιωτικών δαπανών.
Το ποσοστό των ιδιωτικών δαπανών για την Υγεία στη χώρα μας ανέρχεται σε 35% και ένα σημαντικό μέρος των ιδιωτικών δαπανών αφορά σε «άτυπες» πληρωμές, ενώ κάποιες άλλες αφορούν σε Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής, εξετάσεις που δεν αποζημιώνονται κ.ά.
Αυτό το αυξημένο ποσοστό των ιδιωτικών δαπανών για την Υγεία επιβαρύνει την οικονομική ευημερία των πολιτών, οδηγώντας σε αυξημένο άγχος και σε οικονομική αστάθεια, ιδιαίτερα τους πολίτες με χρόνιες ασθένειες, που χρειάζονται συνεχή ιατρική φροντίδα και τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα».
Οικονομικές ανισότητες και άνιση πρόσβαση
Οι ευάλωτοι πληθυσμοί, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με χαμηλό εισόδημα και εκείνων που δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή ασφάλιση, επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος των ιδιωτικών δαπανών για την Υγεία, με τις οικονομικές ανισότητες να οδηγούν σε σοβαρά προβλήματα πρόσβασης των ασθενών στην περίθαλψη.
Η οικονομική επιβάρυνση, που επιβάλλεται από τις ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία, μπορεί να έχει εκτεταμένες συνέπειες, λέει η κ. Βακουφτσή.
«Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι «καταστροφική» –αυτό που αναφέρουμε ως «καταστροφικές» δαπάνες–, αναγκάζοντας ορισμένους να κάνουν δύσκολες επιλογές μεταξύ της πληρωμής για ιατρική περίθαλψη και της κάλυψης άλλων βασικών αναγκών, όπως στέγαση, εκπαίδευση ή διατροφή. Ένα μέρος του πληθυσμού βρίσκεται αντιμέτωπο με «καταστροφικές» δαπάνες για την Υγεία, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στη φτωχοποίηση ενός νοικοκυριού. Στη χώρα μας, βάσει των τελευταίων στοιχείων του ΟΟΣΑ, το ποσοστό των νοικοκυριών που είναι αντιμέτωπο με «καταστροφικές» δαπάνες για την Υγεία ανέρχεται σε 9,7%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ».
Ολιστική προσέγγιση
Η αντιμετώπιση του ζητήματος των ιδιωτικών δαπανών για την Υγεία απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να εξετάσουν μέτρα για τη μείωση του συνολικού κόστους υγειονομικής περίθαλψης και την παροχή στοχευμένης βοήθειας σε ευάλωτους πληθυσμούς.
«Ενώ οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας μπορούν να προσφέρουν πρόσθετες επιλογές, είναι σημαντικό να βρεθεί ένα ισορροπημένο μοντέλο, που να εξασφαλίζει την ισότητα στην πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη. Συνεπώς, η δημιουργία συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης που εξυπηρετούν τις ανάγκες όλων είναι ουσιαστική για τη δημιουργία μιας υγιούς κοινωνίας.
Καθώς οι κοινωνίες προσπαθούν να οικοδομήσουν δίκαια και προσβάσιμα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, η αντιμετώπιση της οικονομικής πίεσης στους πολίτες είναι πρωταρχικής σημασίας. Εφαρμόζοντας προσεκτικές πολιτικές και συστημικές μεταρρυθμίσεις, μπορούμε να προχωρήσουμε προς ένα μέλλον όπου η Υγεία δεν είναι μόνο θέμα ευημερίας, αλλά και οικονομικής ασφάλειας για όλους τους πολίτες» καταλήγει η πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.