του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ
Ουδείς θέλει 4ο Μνημόνιο για την Ελλάδα. Ούτε οι κυβερνήσεις ούτε οι “θεσμοί” των δανειστών.
Από την άλλη όμως πλευρά, όλοι διαπιστώνουν και προειδοποιούν ότι το Ταμείο – Ασπίδα προστασίας (cash buffer) συνολικού ύψους 19 δισ Ευρώ που προσπαθεί να δημιουργήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν μπορεί να στηρίξει το αφήγημα της “καθαρής εξόδου” στις αγορές.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μοσκοβισί, παρά τα ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά λόγια για την Ελληνική Οικονομία και τις προοπτικές της, μετέφερε στην Αθήνα, ένα ξεκάθαρο μήνυμα:
- Οι “θεσμοί” δηλαδή οι κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ χρειάζονται έναν επιπλέον “Εγγυοδοτικό Φορέα”, με πραγματική δύναμη πυρός (δηλαδή με διαθέσιμα κεφάλαια), που να στηρίζει την Ελλάδα σε δύσκολες συγκυρίες όπως αυτή που διανύουμε σήμερα στις αγορές.
Η δημιουργία του cash buffer δεν εξασφαλίζει το αξιόχρεο της χώρας ούτε επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα.
Η υβριδική λύση μιας ειδικής πιστωτικής γραμμής (ECCL+) με συγκεκριμένα ποσά δεσμευμένα για την Ελλάδα από τον ESM μαζί με τα χρήματα του ΔΝΤ, θα δημιουργήσουν έναν ειδικό εγγυοδοτικό φορέα ο οποίος:
- Θα εξασφαλίζει τα κράτη μέλη για την υλοποίηση των επόμενων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα
- Θα εξασφαλίζει στην σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος
- Θα διευκολύνει την Ελλάδα στην άντληση κεφαλαίων από τις χρηματαγορές
Το κείμενο της νέας συμφωνίας -δεν θα ονομάζεται Μνημόνιο αλλά Σχέση Στενής Συνεργασίας– συγγράφεται ήδη από τους θεσμούς.
Το συνοπτικό και πυκνό κείμενο (μοιάζει πολύ με το MEFP του ΔΝΤ) χωρίζεται σε δύο σκέλη:
- Μεσοπρόθεσμα Μέτρα για το Χρέος και
- Εποπτεία επί των Δημοσιονομικών Στόχων και των Μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπεία θα γίνεται ανά εξάμηνο και όχι τρίμηνο όπως σήμερα (semester not quarter) και θα περιλαμβάνει 10 συγκεκριμένους τομείς εποπτείας (Δημόσιο-Δικαιοσύνη-Φοροεισπρακτικός Μηχανισμός- Αποκρατικοποιήσεις- Άνοιγμα Αγορών- Αποκρατικοποιήσεις κλπ).
Το ΔΝΤ επιμένει για το αφορολόγητο
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του ESM για τη διευθέτηση του Ελληνικού Χρέους πρέπει να ικανοποιούν τις απαιτήσεις του ΔΝΤ τουλάχιστον μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο και κατόπιν το ΔΝΤ θα λειτουργεί ως Επόπτης για να διασφαλίσει ότι δεν θα ακυρωθούν ψηφισμένες μεταρρυθμίσεις (no back tracking) και ότι θα υλοποιούνται οι επόμενες μεταρρυθμίσεις που θα συνδυάζονται με την “ελάφρυνση” του Χρέους σύμφωνα με το “Γαλλικό κλειδί” δηλαδή την γνωστή πρόταση Εμμανουέλ Μακρόν εμπλουτισμένη με πακέτο μεταρρυθμίσεων.
Με την άποψη του ΔΝΤ, δηλαδή για την ύπαρξη του Εγγυοδοτικού Μηχανισμού ECCL+ συμφωνεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπως πολλές φορές έχει αναφέρει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η προγραμματισμένη για τις 22 Φεβρουαρίου συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν θα προβεί σε απόφαση επί της συμμετοχής του στο Ελληνικό Πρόγραμμα. Η λήψη της απόφασης θα μεταφερθεί για τον Απρίλιο, στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, αφού πρώτα έχει αναλάβει η νέα Γερμανική Κυβέρνηση και αποσαφηνισθούν οι προθέσεις του Σοσιαλδημοκράτη Υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθεί να επιμένει πως η μείωση του αφορολόγητου στα 5.636 Ευρώ είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί ένα χρόνο νωρίτερα, από το 2019 μαζί με την μείωση των συντάξεων ώστε να εξασφαλισθεί το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.