Διαβεβαιώσεις ότι το ελληνικό και ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές έδωσε μέσω συνέντευξής του στο μεγάλο αμερικανικό κανάλι CNBC, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, προβλέποντας ταυτόχρονα ότι είμαστε κοντά στο τέλος του κύκλου σύσφιξης και αυξήσεων των επιτοκίων.

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε «ιδιαίτερα θετική» την παρέμβαση των ελβετικών αρχών για τη διάσωση της Credit Suisse, και είπε ότι η πιθανότητα μετάδοσης της κρίσης είναι πολύ μικρή σήμερα.

Σημείωσε ιδιαίτερα ότι «οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες» όπως και ότι «οι δείκτες ρευστότητας είναι πολύ υψηλοί».

Οι πλέον ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και απαντήσεις αφορούσαν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τις αυξήσεις επιτοκίων. Στα θέματα αυτά ο κ. Σουρνάρας απάντησε ως εξής:

Ερ: Ήταν σωστή η απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα, λαμβάνοντας υπόψη πόσο εύθραυστο είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα;

Γ. Στουρνάρας: «Με τις καθοδηγητικές ενδείξεις που παρέχουμε, είχαμε γνωστοποιήσει ότι θα γινόταν αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, και αυτό κάναμε. Για το μέλλον, δεν θα παρέχουμε πλέον καθοδηγητικές ενδείξεις. Στο εξής θα αποφασίζουμε σε κάθε συνεδρίαση με βάση τα εκάστοτε διαθέσιμα στοιχεία».

Ερ: Υπάρχουν κάποιες ευπάθειες στο τραπεζικό σύστημα της ΕΕ; Και αν αυτές δεν εντοπίζονται στην Ελλάδα, πού θα πρέπει να τις αναζητήσουμε;

Γ. Στουρνάρας: «Όχι, δεν βλέπουμε σημαντικές ευπάθειες. Άρα η πιθανότητα μετάδοσης είναι πολύ μικρή σήμερα. Οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, οι δείκτες ρευστότητας είναι πολύ υψηλοί.

Πιστεύω ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν περάσει πλέον στο παρελθόν. Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο τέλος του κύκλου αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής. Συνεπώς, για να είμαι ειλικρινής, δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει πρόβλημα στο ελληνικό ή στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα».

Τέλος στο ερώτημα για την εξαγορά της Credit Suisse που διέσωσε μερικώς τους μετόχους αλλά χρεωκόπησε ολοσχερώς τους κατόχους ανεξασφάλιστων ομολόγων AT1  και κατά πόσον δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο ο κ. Στουρνάρας απάντησε:

«Θεωρώ ότι αυτό που συνέβη ήταν μια εμπορική συμφωνία στην Ελβετία. Δεν ήταν εξυγίανση. Επομένως πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο οι ελβετικές αρχές αντέστρεψαν τη σειρά επιμερισμού των ζημιών. Κατά την άποψή μου, και αυτή είναι απλώς η άποψη ενός εξωτερικού παρατηρητή, αυτό που πρυτάνευσε στην προκειμένη περίπτωση ήταν το γενικότερο όφελος, το κοινό όφελος, και έπρεπε να συνάψουν μια συμφωνία, κάτι που έκαναν με επιτυχία. Και αυτό το θεωρήσαμε ευπρόσδεκτο».

ΝΑΚ